Diéta & Fogyás

Ketogén diéta: a fogyásod kulcsa vagy felesleges kínszenvedés?

A ketogén diétának bizony vannak mellékhatásai

A másik, ami nagyon fontos, hogy a ketózis, amelyet őseinknél egy-egy éhínség vagy hideg időszak váltott ki, alkalmanként fordult elő, tehát nem állandóan. A diéta követésénél sokan nem veszik figyelembe, hogy mennyi ideig lehet, ajánlott folytatni ezt a típusú étrendet, és ezzel könnyen veszélybe sodorhatja az egészségét bárki, aki a tudatosságot nélkülözően, csupán a hatékony fogyás célját szem előtt tartva vág bele a ketogén étkezésbe.

A ketogén diéta rövid távú mellékhatásaival számolnunk kell: hasmenés, hányás, székrekedés is előfordulhat. 

A diétát folytatók körében a sportteljesítményre is kihatással lehet a diéta: a nagyobb intenzitású gyakorlatok esetén az alacsony szénhidrátbevitel hátrányokkal jár. A megterhelőbb testedzésnél a szervezet a zsírokat nem olyan hatékonysággal és módon tudja felhasználni, mint a glükózt, amely sportolásnál az izomzatunk üzemanyagaként funkcionál.

A ketogén étrenddel járó nagyon alacsony szénhidrát szint a mindennapokban is fáradékonyságot okozhat, ezenkívül az agyi kapacitásunk sem lesz optimális, gondolkodásunk lassulhat.

A ketogén diéta a fogyás hatékonyságát, az éhségérzet csökkenését, és egyéb pozitív változásokat szem előtt tartva jó választás lehet, de mellékhatásairól ne feledkezzünk meg, és ami a legfontosabb: ha úgy döntünk, belevágunk, akkor az orvosi, dietetikusi javaslat és kontroll ne maradjon el!

Ez is érdekelhet: