Hírek

Egészséges táplálkozással a kutya elhízása ellen (Kutyatartás Alapok)

Kutya etetése
Kutya elhízása ellen

Ahogy mi odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra, úgy felelős gazdiként a négylábú kedvencünk egészséges életmódjára is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Bár a kezdő gazdiknak értelemszerűen nehezebb a dolguk, tapasztalt kutyatartóként is alaposan meg kell válogatnunk, hogy mi kerül nap mint nap kedvencünk táljába. Cikkünkben összegyűjtöttük hát a legfontosabb szempontokat, és segítünk abban is, hogyan tápláld megfelelően kutyusod, és hogyan csökkentsd a nullára az elhízás esélyét!

 

Miért hízik el a kutya, és az miért olyan veszélyes?

A túlsúly nem csupán az embereket, de egyre több háziállatot is érint. Nem szükséges nagy súlyfelesleget magára szednie kedvencünknek ahhoz, hogy megérezzük annak negatív hatásait, hiszen az enyhe túlsúly is könnyedén vezethet egészségkárosodáshoz és az élettartam megrövidüléséhez. Mielőtt azonban mélyebbre ásnánk, tisztázzuk, mit is jelent, ha egy kutya elhízik!

Kutya etetése

Kutya elhízása ellen

Túlsúlyosnak nevezzük azokat a kutyákat, akik a normális súlyuknál 15%-kal, míg elhízottnak azokat, akik 30%-kal nehezebbek. Az elmúlt években a túlsúlyos vagy elhízott kutyák aránya egyre csak nő, manapság akár a 35-40%-ot is elérheti. A gazdik sok esetben egyáltalán nem veszik komolyan a problémát, esetleg aranyosnak is tartják, ha kedvencük egy cseppet kigömbölyödött, és tovább nasiztatják őt naponta több alkalommal a főétkezések között. A kutya elhízásának oka ugyanis legtöbb esetben a túletetés, amely során kedvencünk több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyit felhasznál, így a felesleges energia raktározódni kezd.

 

Kutya diétáztatása, avagy a kutya fogyókúrás étrendje

Ahogy az embereknél, úgy négylábú kedvenceink esetében is a megfelelő diéta és az óvatosan, fokozatosan megnövelt mennyiségű testmozgás a fogyás titka. Minderre kizárólag állatorvosi felügyelet mellett törekedj, és változtass a már berögzült szokásokon is! Mondj végre nemet kedvenced kuncsorgó tekintetének, állj le az állandó jutalomfalatozással és a nasiztatással is! Ne feledd, a diéta nem a kutyus sanyargatásáról szól, hanem arról, hogy hosszú, egészséges és aktív életet biztosíts neki.

 

A megelőzés a kulcs, avagy mindent a kutya táplálkozásáról

A legjobb, amit tehetünk az az, ha elébe megyünk a dolgoknak, és nem hagyjuk, hogy a kutyusunk felesleges súlyt szedjen magára. Ehhez nem árt ismerni kedvencünk táplálkozási szokásait és igényeit. A kutya húsevő, számára a legkönnyebben emészthető táplálék nem más, mint a hús, emésztőrendszere is egy igazi húsevő életmódját tükrözi. Ezt szem előtt tartva kell tehát megtalálnunk a számára legmegfelelőbb kutyaeledelt. 

 

Melyik a legjobb kutyatáp?

A kutyatáp kiválasztása előtt biztosnak kell lennünk benne, hogy az maximálisan megfelel kedvencünk táplálkozási igényeinek, és hozzájárul egészségének megőrzéséhez. Természetesen rengeteg különféle szempontot felsorolhatnánk a tökéletes száraz kutyatáp vagy nedves kutyaeledel kiválasztásához, nézzük most meg a legfontosabb alapszabályokat!

 

  1. Tartalmazzon rengeteg friss húst: Az összetevőket olvasva a “hús” szó álljon az első helyen! 
  2. Legyen teljes értékű és egészséges: Tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag, de ne tartalmazzon vágóhídi hulladékot, adalékanyagokat, illat- vagy ízfokozót!
  3. Legyen könnyedén emészthető, ne okozzon allergiás panaszokat: A könnyű emészthetőségért a magas hústartalom és az elkészítés módja felel.
  4. Az elkészítés módja gondoskodjon a tápanyagok megőrzéséről: A legtöbb kutyatáp magas hőfokon és nagy nyomáson (ún. extrudációval) készül, az eljárásnak köszönhetően a természetes vitaminok és aminosavak elbomlanak, amelyeket emiatt utólag szükséges pótolni.
  5. Szeresse a kutyus: Ezt nem is kell magyaráznunk. 🙂

 

1,27 kg friss, emberi fogyasztásra is alkalmas hús 1 kg száraz kutyatápban

Ez a PLATINUM kutyatáp. A PLATINUM Natural száraz kutyaeledelek legalább 70% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készülnek, amelyhez kizárólag a legkiválóbb minőségű alapanyagok kerülhetnek. Zöldségek, gyümölcsök, antioxidánsok, nyomelemek, vitaminok és hidegen sajtolt olajok, vagyis csupa-csupa egészséges, és finom hozzávaló. A magas hústartalmú kutyaeledel  víz hozzáadása nélkül készül, mentes mindenféle felesleges alapanyagtól. Köszönhetően annak, hogy 95 °C-on történő párolás során nyeri el végső formáját, tartalmaz minden természetes tápanyagot, ráadásul igazán húsos-szaftos marad. Az elkészítés folyamatának köszönhetően nem duzzad meg a gyomorban, nem okoz puffadást!

 

Ha gluténmentes kutyatápot keresel, jó helyen jársz, hiszen minden eledelük gluténmentes, ha csirkementes kutyatápot szeretnél adni kedvencednek, három különböző ízből is választhatsz! A PLATINUM-mal biztos lehetsz benne, hogy a minőségi száraz kutyatáp minden falata négylábú kedvenced egészségét szolgálja, ráadásul a rengeteg friss húsnak és a minőségi, ízletes összetevőknek köszönhetően kedvenced biztosan imádni fogja! Irány a PLATINUM kutyatáp webáruház!

Kutyatáp Webáruház

PLATINUM nedves kutyaeledelek 83% friss hús/friss hal felhasználásával

Újabb izgalmas adat, ezúttal a PLATINUM nedves kutyatáppal kapcsolatban! Egy 375 grammos PLATINUM MENU nedves kutyaeledel tápanyagtartalma megfelel egy 800 grammos, hagyományos kutyakonzerv tápanyagtartalmának. Bizony! Ennyit számít, hogy a nedves kutyatápok IS víz hozzáadása nélkül készülnek, csupán saját levükben főnek, így kimagasló az emészthetőségük. A száraz eledelekhez hasonlóan mentes minden felesleges adalékanyagtól és ízfokozótól, a speciális Tetra Recart csomagolásnak köszönhetően nincsenek túlfőzve, ugyanakkor tartalmaznak minden, a kutyusok számára elengedhetetlen összetevőt (mint a soook friss hús) és tápanyagot! A nedves kutyaeledelekért kattints az alábbi gombra!

PLATINUM Natural nedves eledelek

A PLATINUM Natural szuperpérmium, nagyon húsos száraz és nedves eledelek tápanyagtartalma igen magas, ezért kevesebb mennyiség is elegendő belőlük a hagyományos tápokhoz és konzervekhez képest! Éppen ezért minden esetben tartsuk be a napi etetési mennyiségre vonatkozó ajánlást! Töltsd fel most a PLATINUM raktárakat!

Ez is érdekelhet: