Hírek

A legjobb tippek a katasztrófavédelemtől, ha már nem bírod a kánikulát

Sajnos nagyon úgy fest, hogy még egy darabig együtt kell élnünk a kánikulával, és a katasztrófavédelem el is mondja, hogy mire figyeljünk ebben a dögmelegben.

 

Talán anélkül is elég nyilvánvaló, hogy én ezt leírom, de egész Magyarországon, sőt egész Európában tombol a kánikula, itthon is hőségriasztás van jelenleg érvényben. Szóval mielőtt úgy döntesz, hogy elhagyod lakásod biztonságát, és kimerészkedsz a napra, talán nem árt megfogadnod a katasztrófavédelem néhány tanácsát. De még ha otthon is maradsz, akkor is van néhány dolog, amit megtehetsz a hőség ellen. Pláne, ha nincs légkondid.

 

 

Nem lesz újszerű, amikor azt mondom, ebben a melegben sokkal de sokkal több folyadékot kell meginni az átlagosnál, még akkor is, ha egyáltalán nem érzed magad szomjasnak. Öltözz minél lengébben, és próbálj inkább házon belül maradni, ha tudsz. Persze ez nem olyan egyszerű, főleg ha kinti munkát végzel, tudom. De azért lehetséges minimalizálni a kint töltött időt. Ha pedig légkondis munkahelyen dolgozol, kell is említenem, milyen szerencsés vagy? Viszont ha kimész a napra, mindig kend be magad naptejjel, és a déli órákban pláne ne tartózkodj odakint, ne csinálj fizikai munkát, a gyomlálás biztosan megvár. Autóban ülve is legyél óvatosabb az átlagosnál, tarts a kocsiban vizet, élőlényt semmiképp se hagyj a kocsiban, még rövid időre se, de semmilyen spray vagy öngyújtó se legyen a kocsiban, hisz ezek is tüzet okozhatnak. Gondolom nem lennél boldog a gondolattól, ha annyi lenne a kocsidnak, és még ráadásul a nagy melegben haza is kellene valahogy jutni.

 

Otthon
Kivételesen megengedett a túlzott vízfogyasztás, már ami a zuhanyzást illeti. Nyugodtan fürödj le többször is egy nap, sokkal fontosabb az egészséged, mint hogy mennyi lesz a vízszámla a hónap végén. Lehet kapni mentolos törlőkendőt, amint lezuhanyoztál, használd az arcodon és a karodon. Nagyon jó hűs érzetet hagy maga után. A legjobb időszak, amikor “érdemes” elhagyni a lakásod, délelőtt 10 óra előtt, illetve délután 6 óra után. Ha ezeken az órákon kívül merészkedsz ki a napsütésbe, tarts magadnál vizet (ne cukros üdítőt), és próbálj árnyékban közlekedni.

Hivatalos felhatalmazás az otthoni kupira!
Vagyis hivatalosan is lustálkodhatsz, hisz megvár a nagytakarítás, megvár az ablakpucolás, megvár a felsöprés, a felmosás. Majd ha megjött a hidegfront, utána nekiállhatsz mindennek, ami elmaradt. De talán a mosogatás még jól is fog esni, annak azért adhatsz egy esélyt. Főleg, ha már nincs miből enni. Idáig azért ne juss el. A befőzés engedélyezett, viszont csak esti órákban, és csak szellőztetés mellett.

 

Rengeteg hasznos tanácsot kaptunk még a katasztrófavédelemtől, lapozz a következő oldalra a további tanácsokért.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: