Hírek

Horváth Laura ezüstérmet nyert a Crossfit világbajnokságon!

Horváth Laura hatalmas meglepetést okozva második helyen végzett az egyik legnépszerűbb modern sportág, a crossfit világbajnokságának számító 2018-as Crossfit Games-en. A vasárnap záródó crossfit-vb-t az egyesült államokbeli Madisonban rendezték. A második helyet szerző 21 éves magyar lány bravúrját fokozza, hogy először vett részt a talán legnagyobb tömegbázissal rendelkező modern sportág nyílt csúcseseményén.

 

https://instagram.com/p/BmHx1FwBFJL/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

A sokak számára talán kevésbé ismert sportág népszerűségét érzékelteti, hogy a 2018-as Crossfit Games első, nyílt selejtezőkörében megközelítőleg félmillió ember vett részt. A nők egyéni versenyén való részvételt pedig 100 ezernél is többen kísérelték meg kivívni, akik közül aztán csak 40-en lehettek ott Amerikában, köztük Horváth Laura.

A crossfit az USA-ból származik, és egyrészt egy edzésmódszer neve, másrészt az ebből kialakuló sportágé, amit kompetitív fitneszként szoktak definiálni. A kétezres évek elején induló, és azóta hihetetlenül népszerűvé váló sportágban a résztvevők egymásssal versenyezve teljesítik a különböző feladatokból összeállított gyakorlatsorokat, azaz edzéseket. A számos mozgásformát magukba foglaló feladatok súlyemelésből, pliometrikus – azaz robbanékony izomerőre építő – gyakorlatokból, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból állnak, és ezek kreatív, edzésként használatos változataiból. Emellett a gyakorlatok közt az olyan alapmozgások is szerepelnek, mint az úszás, a futás, az evezés vagy a biciklizés.

A crossfit nyílt sportág, azaz a hagyományos egyesületek helyett a regisztrált edzőtermek jelentik a sportág központjait, ezekből 13 ezernél is több van a világban. Horváth Laura a pesti Crossfit B’Brosban készül, edzéseit tavaly óta a kanadai Micelle Letendre vezeti.

Mivel a Crossfit Games-re bárki nevezhet, így a selejtezők első, nyíltnak nevezett fordulójában februártól márciusig 5 héten át világszerte több százezren végzik el ugyanazt a hetente változó feladatsort, a maguk által választott helyszínen, feltétel persze, hogy ellenőrizhető körülmények között történjen a dolog, és az eredmények rögzítése hitelesíthető legyen (például videófelvétellel).

Éppen ezért már az is szenzációs eredménynek számított, hogy Horváth Laura 2018 májusában a sportág történetének második magyar crossfiteseként, a nők közül pedig elsőként kvalifikálta magát az augusztus 1-5 között rendezett 2018-as Crossfit Games-re, miután a nyílt fordulót követően a regionális európai selejtező döntőjében második lett. A vb történetének első magyar résztvevője Kovács László “Lacee” volt, a ceglédi sportoló 2013-ban a regionális torna győzteseként vehetett részt az eseményen, és a 15. helyen végzett.

Amikor Horváth kijutott a vb-re, sokan talán az eufóriának tudták be a nagyra törő célkitűzéseket.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: