Táplálkozás

Mely vegán fehérjeporok a legjobbak?

A fehérje táplálékkiegészítők használata nagyszerű módja annak, hogy racionalizáljátok a napi fehérjebeviteleteket. Ezért nem meglepő, hogy gyakran előfordulnak mind a sportolók, mind a kevésbé aktív emberek étrendjében. A fehérjeturmix nagyszerű snack lehet, amely elűzi az éhséget és az ételek utáni vágyat. Ha pedig fehérjeport adtok hozzá a szokásos receptjeitekhez, az ételeket könnyedén ízletes és tápláló édes snackké alakíthatjátok.

Napjainkban nagyon egyszerű a növényi alapú fehérje táplálékkiegészítők beszerzése, hiszen termékek széles választékából válogathattok, tehát még a vegánok számára is könnyen hozzáférhetők, akik táplálkozási korlátaik miatt különösen hajlamosak az alacsony fehérjebevitelre. A fehérje táplálékkiegészítők étrendjükbe történő beiktatása nagyszerű módja ennek a lehetséges problémának megoldására.

Mik azok a fehérje táplálékkiegészítők és miért kellene fogyasztanunk őket?

A fehérje táplálékkiegészítők koncentrált fehérjeforrások, amelyeket különféle nyers élelmiszerekből nyernek. A tehéntejsavóból származó fehérje táplélékkiegészítők legnépszerűbb formáján kívül a piac ma már vegán lehetőségek széles skáláját is kínálja, köztük szójából, borsóból, kenderből, rizsből nyert koncentrátumokat vagy többkomponensű táplálékkiegészítőket is. Már ebből is egyértelmű, hogy a fehérje táplálékkiegészítők nem szteroidok vagy más, tiltott anyagok. Éppen ellenkezőleg, ezek a táplálékkiegészítők kiváló fehérjeforrások, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.
  • Hogy képben legyetek: A napi ajánlott fehérje mennyiség egy átlagos ember számára testtömegenként 1,2-2 g fehérje, a fizikai aktivitás mértékétől függően. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 70 kg-os embernek körülbelül 98 g fehérjét kell bevinnie naponta.

Milyen előnyökkel bír a fehérje?

  • Felgyorsítja az anyagcserét – az összes makrotápanyag közül a fehérje igényli a legtöbb energiabefektetést, hogy a testetek hozzáférjen a benne tárolt energiához. Ez arra kényszeríti az anyagcserét, hogy felgyorsuljon.
  • Segít a fogyásban és a testsúly fenntartásában – a fehérje segít fenntartani az izomtömeget a szervezetben, és mivel az izom működéséhez extra energiára van szükség, zsírtartalékok formájában, segíthet a fogyásban.
  • Hatékonyabbá teszi az izomnövekedést és -karbantartást – a fehérje az izomzat alapvető építőköve. Ez az oka annak, hogy a fehérjebevitel olyan sokat számít az erősítő edzést végző sportolóknál.
  • Javítja a regenerációs rátát – a fehérje lehetővé teszi, hogy a szervezetetek helyreállítsa az edzés során sérült izomrostokat.
  • Erősíti az immunrendszert – a fehérje döntő szerepet játszik az immunrendszer sejtjeinek és antitesteinek termelésében.
  • Csökkenti az éhséget és a sóvárgást – a fehérje magas telítettségi potenciálja biztosítja, hogy az éhségérzetet hosszabb ideig kielégítsétek.
  • Fokozza a csontjaitok egészségét – a fehérje hozzájárul a csontok jó állapotának megőrzéséhez is, ami azt jelenti, hogy bevitele nem csak a sportolók és az aktív életmódot folytatók számára létfontosságú.

Melyik vegetáriánus és vegán fehérje táplálékkiegészítők a legjobbak?

A vegán fehérje táplálékkiegészítők leggyakrabban szójából, hüvelyesekből vagy kendermagból készülnek, ami nagyszerű alternatívát jelent a vegetáriánusok és a vegánok számára. Az összes alább felsorolt növényi eredetű fehérjeforrás természetesen glutén- és laktózmentes, ami azt jelenti, hogy ideális választás azok számára is, akik intoleranciában és emésztési problémáktól szenvednek, beleértve a glutén- és a laktózérzékenységet is. A termék kiválasztásakor mindig fontos, hogy figyelmet szenteljetek a címke azon részének, amely felsorolja az összetevők között található allergéneket, így teljesen biztosak lehettek benne, hogy személyes igényeiteknek megfelelően választotok. A növényi alapú fehérje táplálékkiegészítők egyik hátránya, hogy specifikus aminosavprofiljuk miatt általában kevésbé hatékonyak, mint az állati eredetűek. A vegán fehérje táplálékkiegészítők böngészésekor mindig a legjobb minőségű forrásokat kell kiválasztanotok. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek.

1. Szójafehérje táplálékkiegészítők

A szójafehérje táplálékkiegészítők a legnépszerűbb választás a vegán lehetőségek közül. Ezeket a termékeket szójából nyerik, hatékony extrakciós technikákkal, és a szója aminosavprofiljának köszönhetően leginkább a kiváló minőségű tejsavófehérje táplálékkiegészítőkre hasonlítanak. Egy prémium szójafehérje izolátum, 85%-os fehérjetartalommal remek választás.

2. Rizsfehérje táplálékkiegészítők

Ezeket a táplálékkiegészítőket rizsből nyerik, kifinomult gyártási módszerekkel. Általánosságban elmondható, hogy a szójafehérje táplálékkiegészítőkkel összehasonlítva a rizsfehérje általában alacsonyabb fehérjetartalmú. A rizsfehérjét összetételét tekintve ideális borsófehérjével kombinálni, ami teljesebb, jobb minőségű keveréket eredményez.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: