Diéta & Fogyás

11 bevált módszer, amik segítik a fogyásodat!

 

8. Használj kisebb tányérokat az egészségtelen ételekhez

Egy átlagos tányér manapság nagyobb, mint néhány évtizeddel ezelőtt.
Ez nem szerencsés, mert kisebb tányérban az adag nagyobbnak tűnik.
A nagyobb tányérban az adagot kisebbnek látjuk, ez arra késztet, hogy többet tálaljunk.

7. Egyél sok fehérjét

A fehérje erőteljesen hat az étvágyra.
Növeli a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat és segít, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be.
Ez annak köszönhető, hogy a fehérje hatással van több hormonra, melyek szerepet játszanak az éhség szabályozásában. Ilyen a ghrelin and GLP-1.
Egy kísérlet kimutatta, hogy azok a nők, akik tojást reggeliztek, ebédnél kevesebb kalóriát fogyasztottak azokkal szemben, akik gabona alapú reggelit ettek.

Mi több, a nap hátra levő részében és a következő 36 órában kevesebb kalóriát vittek be.
Ezeket érdemes fogyasztanod: görög joghurt, csirkemell, lencse, kinoa, hal, mandula.

6. Egyél magas rosttartalmú ételeket

A rostban gazdag ételek növelik a jóllakottság érzetet és hosszabb ideig telítve érzed magadat.
Kutatások is kimutatták, hogy egy bizonyos fajtájú rost segíti a fogyást, mert amikor a gyomorba érve vízzel érintkezik, gél állagúvá válik, ami növeli a tápanyagok felszívódásához szükséges időt és lassítja a gyomor kiürülését. Ez a fajta rost csak a növényi eredetű élelmiszerekben található meg, ilyenek például a bab, a zab, a kelbimbó, a spárga, a narancs és a lenmag.

5. Kisebb adagokat tálalj magadnak

Az adagok mérete az elmúlt évtizedek alatt jelentősen nőtt, főleg az éttermekben.
A nagyobb adagok arra ösztönöznek, hogy fogyassz még többet, ez pedig elhízáshoz vezethet.
Egy tanulmányból kiderült, hogy a dupla adag vacsora tálalása 30%-kal nagyobb kalóriabevitelt eredményez.
Tálalj magadnak kisebb adagokat és meglátod, hogy ugyan úgy jól fogsz lakni kevesebb étellel.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: