Táplálkozás

Nasi alternatívák karácsonyra: ezeket nyugodtan eheted

A manduláról igaz, hogy hatékony a fogyókúra során is, mert néhány szem belőle hatékonyan segíti a zsírégetést. Emellett más magvakat is górcső alá vettünk, amelyek nasi-alternatívaként működhetnek például a karácsonyi időszakban is. Mennyit ehetsz belőlük és milyen tápanyag-tartalommal rendelkeznek? Érdemes megtudnod és ezeket edd inkább a csoki, szaloncukor és más cukorkák helyett, ha nem akarsz 5+ kilóval gazdagodni az ünnepi időszakban.

 

Olajos magvak: mindenkinek szabad és jó vagy…?

Azt tudnod kell, hogy az emberek szervezete egyedi tápanyagigényekkel rendelkezik. Van, akinek több és van, akinek kevesebb tesz jót – vagy épp árt – ugyanabból. Van, aki bizonyos élelmiszerektől szabályosan elfárad, míg másoknak pont attól lesz sok-sok energiája. Ráadásul egyes élelmiszerek a hormonrendszer működését is képesek befolyásolni, ami hosszútávon nagymértékű többletsúly kialakulásához is vezethet, vagyis hormonális hízáshoz. Ebből következik, hogy minden, amit a cikkben megfogalmazunk, az általános tudnivaló. Irányadó elveket osztunk meg, amelyeket jó, ha tudsz, de a komolyabb eredmények eléréséhez az egyedi, személyre szabott táplálkozás segít hozzá.

 

3. Mandula, az olajos magvak királynője

Egy adag (28 gramm, vagyis egy kis maroknyi) mandula tápanyagtartalma:

Kalória: 161
Összes zsír: 14 gramm
Fehérje: 6 gramm
Szénhidrát: 6 g
Rost: 3,5 g
E-vitamin: 37%-a a napi ajánlott bevitelnek
Magnézium: 19%-a a napi ajánlott bevitelnek

A mandula egy alapvetően kímélő, mérsékelt kalóriabevitellel járó étrend mellett hatékonyan hozzájárulhat a vérnyomás kordában tartásához, illetve mikro tápanyag-tartalmának köszönhetően a zsírégetést is segíti. És nem utolsósorban, igen hatékony nass-helyettesítő már 3-4 szem mandula is, mivel elűzi az édesség utáni vágyat.

Tipp, javaslat: A felsorolt magokból lisztek is készülnek. Vagy egy rész egyéb, például gluténmentes vagy graham liszt kiegészítéseként, vagy akár önállóan is süthetsz velük süteményeket karácsonyra. Nem olcsók, de más reformlisztekkel vagy lisztkeverékekkel vegyítve őket, illetve akár egész vagy részben darált magokat belesütve finom, mégis diétás édességeket készíthetsz – persze csak akkor, ha édesítésre is természetes édesítőt használsz cukor helyett.

 

Még nincs vége. LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: