Táplálkozás

Nincs olyan, hogy egészséges táplálkozás – legalábbis, nem mindenkinek felel meg ugyanaz a diéta

Az egészséges táplálkozás nagyon tág fogalom, ebbe beletartoznak általános irányelvek, ajánlott és kerülendő élelmiszerek is. Ezek időről időre változnak, újabb és újabb kutatásokból informálódhatunk, mi tesz jót és mi káros. De valóban egészséges az, amire azt mondják? Elviekben igen, de gyakorlatilag ennél jóval árnyaltabb a kép.

Minden ember másmilyen, ahogy külsőre, ugyanúgy belül is

Másként működik a szervezetünk, ennek köszönhetően más-más az, ami valóban „egészséges” számunkra. Ennek van egy egyszerű tudományos háttere: a táplálkozási igényeket a földrajzi zónák alakították. Mivel az egyes zónákban más-más a rendelkezésre álló táplálékkínálat, az emberek szervezete ehhez alkalmazkodott, ezeket a típusú ételeket emészti hatékonyan, ez alapján dől el az is, milyen ételek segítik a test egészségének megőrzését.

A táplálkozás a teljes test energiaszintjét befolyásolja, az emésztőrendszer pedig a védekező rendszer jelentős részét teszi ki. Ha az ember nem a szervezete igényeinek megfelelő ételeket választja – legyenek azok akármennyire egészségesnek kikiáltva – az energiája csökkenni fog, idővel pedig túlsúlyossá válhat, betegségek is felüthetik a fejüket.

Számítanak idegrendszeri, emésztőrendszeri és hormonrendszeri tényezők is abban, hogy milyen jellegű ételek ideálisak az ember számára, vagyis mi jelenti pontosan az egészséges táplálkozást.

Milyen jelek utalnak arra, ha a táplálkozás nem megfelelő?

– kevés energia, fáradékonyság;
– alvásproblémák;
– étkezések utáni fáradtság, szándék a pihenésre, alvásra;
– koffein vagy édességek utáni vágy, kiemelten az étkezéseket követően vagy két étkezés közt;
– emésztési problémák, például székrekedés vagy gyakori puffadás.

Ekkor, hiába eszik valaki alapvetően egészségesnek számító ételeket, azok előfordulhat, hogyaz egyéni típus miatt mégsem megfelelőek. Erről a test a felsorolt tünetek útján üzen. Természetesen emellett vannak olyan élelmiszerek, amelyek kivétel nélkül károsak mindenki számára, ezek a finomított szénhidrátok, például a cukor vagy a búzafinomliszt. Ezek senki számára nem ajánlottak, mivel hasznos tápanyag- és rosttartalommal lényegében nem rendelkeznek, kizárólag üres kalóriák.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: