Diéta & Fogyás

Zsírcsökkentés saját hormonjainkkal – Ne a testeddel harcolj, hanem vele együtt!

Érdemes megismerni jobban a szervezetünket, hiszen saját erőforrásaink is sokat segíthetnek abban, hogy a testsúlyunk normalizálódjon. Ne a testünk ellen, hanem azzal együttműködve próbáljunk harcolni a kilóinkkal. Ebben lehetnek segítségünkre a hormonjaink, nézzük tehát, melyik miben tudja támogatni a fogyásunkat!

Epinefrin vagy adrenalin

Talán a második név mindannyiunknak ismerősebben hangzik, de mindkét elnevezés ugyanazt a hormont takarja. Túlélő hormonnak is hívják, és akkor aktiválódik, amikor valamilyen erős érzelmi hatásra kell gyors és határozott reakciót adnunk. Ilyenkor az étvágyunk csökken, sőt a hormon arra készteti a szervezetet, hogy raktározzon energiát, amit majd adott esetben fel tudunk használni.


Ha tehát az étvágyunk csökkentése a cél, az adrenalin lesz segítségünkre. Magas intenzitású intervall edzésekkel tudjuk a hormon szintjét növelni. Ez az edzésforma intenzív, rövid kardió jellegű mozgások láncolata, mégpedig úgy végezve, hogy a 30-60 másodperces erőfeszítéseket ugyanennyi aktív pihenéses mozgás kövesse, és maga az edzés körülbelül félórás legyen.

Glükagon

A glükagon hatásmechanizmusa az inzulinéval ellentétes: ez a hormon bontja a testzsírt és alakítja a működésünkhöz szükséges energiává. A megfelelő glükagonszint elősegíti a fogyásunkat, ezzel kapcsolatban arra figyeljünk, hogy az étkezéseink között legyen legalább 4 órás szünet, ugyanis a köztes étkezések az inzulinválasz miatt leállítják a zsírégetést.

Étkezésünkkel befolyásolhatjuk tehát ezt a szintet, különösen a magas fehérjetartalmú ételekkel teszünk jót: fogyasszunk halat, húst, dióféléket, tojást, sovány tejtermékeket.

Ghrelin

Az éhségünkért felel: ez a hormon küldi a jelzéseket a szervezetünknek, hogy ideje táplálkoznunk, emellett aktiválja az agy jutalmazó rendszerét. És minél éhesebbek vagyunk, a helyzet annál rosszabb. Az alacsony kalóriatartalmú diéták csak fokozzák a ghrelin aktivitását, szintje nem csökken még hosszabb távú diéta esetén.

A sport azonban ebben is segít: kardió gyakorlatokkal csökkenthetjük az „éhséghormon” szintjét. Intenzívebb mozgásformák ajánlottak, úgymint futás, súlyzózás, erőnléti edzés.

Leptin

Az étvágy szabályozásában van szerepe: a megfelelő mennyiségű étel elfogyasztását követően jelzi az agynak a jóllakottság érzését. Segít nekünk tehát, hogy ne együk túl magunkat, ugyanakkor, minél több valakinek a szervezetében a zsír, annál magasabb a leptin szintje is, így a jóllakottság érzését is nehezebb elérni általa. A leptinrezisztencia ismert jelenség, és ahogyan az inzulinrezisztenciának, úgy ennek is szerepe van az elhízásban: az érintettekben, az elegendő mennyiségű táplálékbevitel dacára, fennmarad az éhségérzet, a leptin nem hat megfelelően az agyra, és még több leptin termelődik.


Két stratégiánk is lehet a leptin megfelelő szinten tartására: az egyik a testzsír csökkentése, a másik az antioxidánsokban bővelkedő élelmiszerek fogyasztása. Antioxidánsokban leggazdagabb eledeleink az áfonya, a málna, az eper, a lila káposzta, bab, cékla, spenót, de még az étcsokoládé is bőségesen tartalmazza a szervezetünk számára jótékony molekulákat.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: