
A sütőtök ezer arca megismerhetetlen! Temérdek csodás sütnivaló alkotható belőle, mint például ez a mennyei túrótorta is!
Sütőtökös túrótorta recept
Hozzávalók a túrókrémhez:
– 500g tehéntúró
– 2 tojás
– 120g xilit (ízlés szerint lehet több)
– 1 ek kukoricakeményítő
A sütőtök krémhez:
- 500g főtt sütőtök pürésítve
- 2 tojás
- 70g xilit (lehet több)
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 ek kukoricakeményítő
→ Kis vaj és zabliszt (darált zabpehely) a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
- A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd puhára főzzük. Mikor a sütőtök megfőtt, leöntjük róla a vizet és botmixer vagy robotgép segítségével pépesítjük. Ezután hűlni hagyjuk.
TIPP: ha nem szeretnénk sokat veszkődni a pucolással, elég, ha magozás után 3-4 nagyobb szeletre vágjuk, majd mikor megfőtt, evőkanállal kikaparjuk a belsejét!
- A túrót egy tálba tesszük, villával jól összetörjük, majd a túrókrém többi hozzávalójával összekeverjük.
- Miután a sütőtök langyosra hűlt a keményítőt, az édesítőt, a tojásokat és a citromhéjat hozzáadjuk, majd a túrós krémmel összekeverjük.
- Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk zabliszttel, majd a kész masszát beleöntjük. 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
TIPP: natúr joghurtból és édesítőből kellemes kis öntetet készíthetünk hozzá, amellyel tálaláskor meglocsolhatjuk.
Díszíthetjük még akár olvasztott étcsokival, dióval, mandulával, mentalevéllel.
Nagy-Kumich Nikolett / Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes