Diéta & Fogyás

Lángosozás, grillpartik, fagylaltozás: Fontos tanácsok a dietetikusoktól, hogy ne zárd a nyarat felesleges plusz kilókkal!

Sokan abba a hibába esnek, hogy egész évben odafigyelnek az étrendjükre, és a rendszeres mozgásra. Nyáron azonban nehezebb szabályozni az étkezéseket, emiatt pedig szeptemberben kell kőkeményen fogyókúrázniuk. Íme néhány jó tanács a dietetikusoktól a nyári időszakra!

Szokták mondani, hogy nem nyáron kell világmegváltó diétákba kezdeni, amikor minden héten van legalább egy olyan alkalom, ahol grillezünk vagy fagylaltozunk. Érthető, ha az ember nyaralni megy, akkor nem ott szeretné visszafogni magát. Ihász Katalin dietetikus véleménye erről az, hogy a nyári hónapokban természetes, hogy könnyebben engedünk a csábításnak étkezés terén, de mellette vannak szabályok. Nézzük végig, hogy milyen módon tudjuk kordában tartani a nyári étkezéseinket.

Fontos, hogy mekkora az adag

Sokszor szó esik arról, hogy nem szabad addig enni, hogy az ember úgy érezze szétdurran. A lassított emésztés csak rossz közérzethez vezet, ezért érdemes időben befejezni az evést. Nyugodtan kóstolj végig mindent egy grillpartin, de a kiszedett adagok mennyiségére mindig figyelj oda!

A csalókaja ne a rendes étkezés után következzen!

Időzítsd úgy a lángost és a fagyit, hogy kiváltsák a főétkezéseket, ne a rendes étkezés után következzenek. Valószínűleg így is több kalóriát viszel be a tervezettnél, de sokkal jobb, mintha ezeket mind a főétkezések után vinnéd be a szervezetedbe. Ha közeledik az este, ahol grillezés van tervben, akkor a nap többi részében próbáld csökkenteni az elfogyasztott adagok mennyiségét. Válassz egészséges köreteket, és kerüld a nassolnivalókat, amelyek sok cukrot tartalmaznak.

Ne tedd parkólópályára a mozgást

Jellemző, hogy a nyári napokon jobban kiürülnek a konditermek, pedig pont most kellene odafigyelni, hogy ne hagyjunk fel a mozgással. Ha nincs annyi energiád edzeni, azért próbálj arra törekedni, hogy a heti 2 óra mozgás legyen meg. Kerüld a legmelegebb órákat, vagy mindenképpen klimatizált helységben végezd az edzsét. Mindig arra gondolj, ha most teljesen elszoksz a mozgástól, mennyire nehéz lesz majd később visszarázódni!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: