Táplálkozás

Évekig nagy mumus volt a tojás – Most akkor segít a fogyásban vagy sem?

Sok javaslat megváltozott a táplálkozástudományban az elmúlt évtizedekben. A margarin helyett újra a vajat javasolják a szakértők, a szénhidrátok negatív megítélése is lassan a múlté. De mi a helyzet a tojással? Valóban a tojás az első számú koleszterinnövelő élelmiszer, és jobb, ha a fogyasztását erősen korlátozzuk? Tojást azóta eszik az ember, amióta megtalálta az első tyúkot. Vagy az első tojást? A viccet félretéve, az bizonyos, hogy alapélelmiszernek számít évezredek óta. A ’80-as évek közepén jött a fordulat, akkor összefüggésbe hozták több betegséggel, így például az érelmeszesedéssel is, ezért sokan kerülni kezdték, hazánkban is csökkent a fogyasztása. A jó hír az, hogy mára kiderült, nem kell félni tőle.

MIT AJÁNL A SZAKEMBER?

A tojásban számos hasznos tápanyag található. Kiemelkedő a D-vitamin-tartalma, de van benne B12-, B6-, A- és E-vitamin, valamint folsav, az ásványi anyagok közül pedig a vas, a cink, a kalcium és a kálium mellett az antioxidáns hatású szelén is. Egy közepes tojás körülbelül 200 mg koleszterint tartalmaz, ami szinte kizárólag a sárgájában található. Ezért hitték azt, hogy a fogyasztása megemelheti a koleszterinszintet, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságával jár együtt – válaszolt kérdésünkre Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

– Ma már úgy látjuk, hogy az étrendünkben található koleszterin kevésbé járul hozzá a vér koleszterinszintjének növeléséhez, mint például a zsírok. A legutóbbi kutatások eredményeként azt is tudjuk, hogy a rendszeres, de mérsékelt tojásfogyasztás (napi 1 darab) nem hozható kapcsolatba sem a magas koleszterinszinttel, sem az érelmeszesedéssel egészséges emberek esetén. Elképzelhető viszont, hogy a magasabb tojásfogyasztás növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, illetve meglévő cukorbetegség esetén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri panaszok gyakoriságának növekedéséhez. Így a táplálkozással foglalkozó kutatók szerint a tojásfogyasztás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része lehet, sőt számos előnnyel is jár – foglalja össze a dietetikus. MIÉRT HASZNOS A TOJÁS? Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: