Táplálkozás

A fogyáshoz egészséges szervezet szükséges: A tökmagolaj 10 pozitív hatása

A sötétzöld színű tökmagból sajtolt olaj igazi kincs, nem hiába nevezik zöld vagy fekete aranynak is. Hála a tudatos-egészséges életmód rohamos terjedésének egyre többen fedezik fel újra maguknak, mondhatni reneszánszát éli. A közép-európai konyha különlegessége rengeteg betegséget gyógyít. Az osztrákok is nagyon kedvelik, és rengeteg helyen készítik a tökmagolajat. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is. Nézzük csak, miért is iktassuk be táplálkozásunkba.

 

Hidegen sajtolva

Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Ez azért fontos, mert nem használnak magas hőmérsékletet. A hőkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így megőrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát.

 

Tele egészséges zsírokkal

Telített zsírsavakban gazdag, a tökmagolaj majdnem 80%-ban ezekből áll. Linolsavat vagyis omega-6 esszenciális zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak elengedhetetlenek a normális növekedéshez és fejlődéshez, ezek a zsírsavak ösztönzik a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét és a csontok egészségének megőrzésében is fontos szerepük van. A Maryland Egyetem ehhez még hozzáteszi, hogy a linolsav a reproduktív rendszer fenntartásában is nagyon fontos szerepet tölt be.
A telítetlen zsírsavak továbbá csökkentik a koleszterinszintet, javítják az agyi keringést és jótékony hatással van az érelmeszesedésre is.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: