Táplálkozás

Állandó stresszel küzdesz? Ezeket edd, ha csökkenteni akarod a feszültséget!

Sokat hallottunk már mindannyian arról, mire ügyeljünk, milyen körülményeket teremtsünk ahhoz, hogy csökkentsük a stresszt a mindennapokban. A hozzáállásunk, az életmódunk mellett azonban az étkezésünk is befolyásolja a stressz-szintünket. Lássuk tehát, milyen ételekkel tehetjük nyugodtabbá a hétköznapjainkat!

Összetett szénhidrátok

A komplex szénhidrátok főként természetes növényi élelmiszerekben, például hüvelyesekben, gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben lelhetők fel. Ezek az élelmiszerek kedvező glikémiás indexű, egészséges táplálékok, amelyek hozzá tudnak járulni a stressz csökkentéséhez oly módon, hogy fogyasztásukkal megemelkedik a szervezetünkben a szerotonin szintje. Az örömhormon, ami a hangulatunk javításáért felel, egyértelműen segítségünkre lesz nemcsak a borús gondolatok, de a stressz elűzésében is.

Erjesztett élelmiszerek

Kutatások bizonyítják, hogy a fermentált élelmiszerek jó hatással vannak a szorongással és magas stressz-szinttel élők lelkiállapotára. A bennük lévő jótékony baktériumok mellett kiváló antioxidánsok, valamin vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is jelentős. Együnk tehát joghurtot, kefirt, túrót, savanyú káposztát, kovászos uborkát, vagy ha az ázsiai ízeket is szeretjük, fogyasszunk szójaszószt, kimchit, misot, tempeht, ízlés szerint!

Omega-3 zsírsavak

Amellett, hogy rákellenes és szívvédő hatásuk van, az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek a közérzetünket is képesek befolyásolni! Fogyasztásukkal a kortizol hormon termelődését foghatjuk vissza: a kortizolt a szervezetünk stresszes állapotában bocsájtja ki. A depresszió és a memóriavesztés ellen is hatékonyak az omega-3 zsírsavak, úgyhogy fogyasztásuk szinte nélkülözhetetlen a jó hangulatunkhoz.
Zöldfőzelékek, lazac, tonhal, rákok, oliva-, repce- és lenolaj, dió, tojás, egyes tejtermékek, húsok egyaránt tartalmazzák a jótékony zsírsavakat.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: