Diéta & Fogyás

5 fűszer, ami segíti a zsírégetésedet

4. GYÖMBÉR

A gyömbér egy rendkívül sokrétűen felhasználható fűszer- és gyógynövény, bár a legtöbben már inkábba feldolgozott formájával találkoznak. Számos formában találkozhatunk vele: létezik porítva, olajként, teaként, fűszerkeverékek részeként, kapszulázva és még hosszú a lista. Csípős ízű, és többnyire az emésztési nehézségek enyhítésére használják. A gyömbér gyógyszerészeti szemmel nézve is egy igazi kincsesbánya a különösen magas antioxidáns tartalma miatt. Az anyagcsere gyorsító hatása a gingerol nevű aktív összetevőjéből ered, mely a chili paprika csípősségét adó kapszaicinhez hasonlít. A túlsúlyos emberekkel végzett kutatások során gyömbérrel is kísérleteztek, és fokozott thermogenezist tapasztaltak – azaz a testük hőtermelése némiképpen megemelkedett, és ezáltal extra kalóriákat égettek el. Az állatkísérletek is bizonyították, hogy a rendszeresen az étrendbe csempészett gyömbér jelentősen fokozni képes az anyagcserét, továbbá támogatja a zsíranyagcserét – egyben az elraktározott zsír felszabadítását és energiaként történő felhasználását.
Tipp: Forrázd le a friss gyömbért, vagy egyszerűen szórj gyömbérport egy pohár forró vízbe – ezzel alaposan felpörgetheted az anyagcserédet. A sült ételeidre is reszelhetsz friss gyömbért, illetve a mártásokat is megbolondíthatod némi hozzáadott gyömbérporral.

 

3. KURKUMA

Botanikailag a kurkuma a gyömbér rokona, és az Indiából származó curry egyik legfőbb összetevője. Az aranysárga fűszer legfőbb aktív hatóanyaga a kurkumin, mely igen erős gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal segíthet megelőzni és leküzdeni a szívproblémákat, rákot, depressziót és a korral járó neurodegeneratív betegségeket. Bár egyelőre csupán állatkísérletekkel bizonyították a hatásosságát, de bizakodóak lehetünk az anyagcserét fokozó és a zsírvesztést támogató hatásával kapcsolatban. A rendszeres fogyasztása ajánlott felhalmozódott testzsír csökkentéséhez, mivel kordában tartja az inzulincsúcsokat és az éhségért felelős leptin hormon szintjét – leginkább ez a két tényező képes befolyásolni a zsírraktárak gyarapodását.
Tipp: A kurkumával ízesíthetsz sokféle levest, de pikánssá teheti a köretként fogyasztott rizst, vagy akár a rántottádnak is segíthet szintet lépni. Nagyszerűen feldobja a pirított zöldségeket, és akár a fehérjében gazdag, de kalóriában szegény, sűrű és laktató smoothie turmixodba keverve igazi „zsírégető étkezéshelyettesítő csodakoktélt” hozhatsz össze vele.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: