Egyél cukrot! Főként, ha sportolsz!

ápr. 11 | 2. oldal - fitnesslife.huJelentős energiafelhasználású, létfontosságú szerveink az agy mellett a máj és vese

A vese vegyesen használja fel a tápanyagokat az energiaszükségleteinek fedezéséhez és bizonyos mértékű cukortermelésre is képes, a legfontosabb funkciója azonban a kiválasztás. A máj ezzel szemben alapjaiban határozza meg a cukor sorsát és felhasználását a szervezetben. A tápcsatornából felszívódott cukor 2/3-a (!) a májhoz kerül, ami azt saját energiaszükségleteinek fedezésére, raktározásra, a vércukorszint fenntartására, detoxikálásra, stb. használja. A máj számos metabolitból képes cukrot termelni és ez a képesség alkalmazkodik a pillanatnyi igényekhez. Mindez azonban függ a bevitt tápanyagok minőségétől, mennyiségétől, az igénybevételtől, a szervezet általános állapotától és természetesen a májfunkciótól.

Látható tehát, hogy a cukor nem kizárólag a szánk, az izmaink és a zsírszövetünk között cirkulál és alakul energiává, esetleg zsírrá, hanem jóval összetettebb rendszerben hasznosul rendkívül bonyolult folyamatoknak és szabályozásnak alávetve, amiben nem mindig az izom jelenti a prioritást, sőt. A fentiek alapján belátható, hogy amennyiben megvonjuk magunktól a cukrot, azzal könnyen a fizikai teljesítőképességünknek, az izmaink fejlődésünknek szabhatunk határt, hiszen a cukorra nélkülözhetetlen igényt formálnak az életfunkciókat ellátó szerveink és ezek mögött az izmok igénye háttérbe szorul.


A cukor tehát jó. A cukor szükséges. A cukor létszükség az emberi szervezet számára. 


Ami rossz, az a mértéktelenség, amikor a bevitel és a szükséglet nincs arányban. Emögött leggyakrabban a fizikai inaktivitás és rossz minták – rossz táplálkozás, alacsony egészségtudatosság – húzódnak meg. 

Végezetül még egy dolog, ami a cukorbevitel fontosságát mutatja: Az inzulinválasz legerősebb fiziológiás ingere a cukor. A sejtek az inzulin hatására lesznek képesek felvenni és hasznosítani a tápanyagokat. A tápanyagok akkor hasznosulnak a leginkább, ha köztük cukor is található, ami kiváltja az inzulin elválasztását. (Ez még akkor is így van, ha egyes aminosavak is képesek bizonyos mértékű inzulinválaszra.)

A testépítők legfőbb félelme a negatív nitrogénegyensúly, az izomvesztés. Nem az extrém edzés, hanem az éheztetett izmok edzése vezet a negatív nitrogénegyensúlyhoz. A dolgozó izmok legjobb tápláléka pedig a cukor. 

Mértékkel.

 

Forrás: Dr. Vereczkei facebook oldala

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: