Ezt tapasztalhatod, ha leadsz 5%-ot a súlyodból

okt. 16 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Mindenképpen jó, ha szeretnéd visszanyerni a számodra legjobb alakot. Viszont ha jelentős felesleggel vágsz neki a projektnek, már jóval előbb is élvezheted az egészségügyi előnyöket!

A fogyás célja nyilván az, hogy elérd azt a formát, amivel igazán jól érzed magad a bőrödben. Ám, ha például 90 kilóról indul valaki, már az első leadott 4,5 kg után mérhetően és bizonyíthatóan egészségesebb lesz. Ennek tudatában könnyebb belevágni és motiváltabb is maradsz, hiszen már viszonylag korán tapasztalhatod a pozitív előnyöket, amivel a fogyás és egészséges életmód jár. Lássuk pontosan mik ezek!

Ezt tapasztalhatod, ha leadsz 5%-ot a súlyodból

11. Nyugodtabban aludhatsz

Tudtad, hogy a zsírpárnák a torok és a garat régióját is érintik? Alvás közben pedig, amikor teljesen ellazulsz, a túlsúly következménye lehet, hogy ernyedt állapotban részlegesen elzáródnak a légutak. Ez horkoláshoz, illetve felriadáshoz vezethet, ami nemcsak kellemetlen, hanem egyenesen károsítja a testedet. Az oxigénhiány komoly dolog, ezért az alvási apnoé kezelést igényel.

Már egy kicsi fogyás is segíthet, hogy akadálytalanul tudj lélegezni. Arról nem is beszélve, hogy az említett 5%-os súlyvesztés statisztikailag átlagosan éjszakánként plusz 22 perc alvást jelent. Ami, valljuk be, nem kevés… 😀

 

10. Jobb lesz a hangulatod

A fogyás segít elűzni a rosszkedvet. A tudósok egyelőre még nem jöttek rá a közvetlen kapcsolatra, de úgy sejtik, hogy a kedvezőbb testkép és a pihentetőbb alvás is szerepet játszhat a dologban. Egy kutatás szerint például már 5-8%-nyi fogyás is tartósan hangulatjavító hatású, aminek még két év elteltével is mérhető az eredménye. Már csak emiatt is megéri kicsit jobban odafigyelned, lemondanod néhány rossz szokásodról és keményebb étrendet követned. 

 

9. Jobb lesz a vérnyomásod

A túlsúly egyenes következménye, hogy növekszik a vérnyomás, így a szívnek is többet kell dolgoznia. Statisztikák szerint 5%-nyi fogyással átlagosan 5-tel tudod csökkenteni mind a felső (szisztolés), mind pedig az alsó (diastolés) értéket.

A jótékony hatás még inkább fokozódik, ha visszafogod a sóbevitelt és több zöldséget, gyümölcsöt, illetve zsírszegény tejterméket eszel.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: