Hidegterápiával a kilók és fájdalmak ellen – A krioszauna

máj. 15 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Fogyni szeretnél? Sokat sportolsz és fájnak az ízületeid? Kimerült vagy és depressziós? Bőrproblémáid vannak? Akkor irány a hideg!

Kipróbáltam a hidegterápiát!

Pár hete munkahelyemen (a pesterzsébeti Fitness 2000-ben) egy új szolgáltatást lehet igénybe venni, amivel sokáig szemezgettem, ugyanis nem igazán hiszek a csodagépekben. Viszont felkeltette az érdeklődésemet a majdhogynem sorban álló vendégek látványa és a „fogyás”, valamint a „gyors regenerálódás” felirat.

A heti 5 (napi 2) edzés mellett sajnos csak 2 napom jut a pihenésre és ezt az ízületeim is megérzik. Ráadásul a genetikámmal is folyamatos harcokat vívok, a sok edzés és diéta ellenére is csak lassan olvadnak le a kilók rólam. Ezért úgy döntöttem veszteni valóm nincs, kipróbálom a hidegterápiát én is.

 

Mi az a krioszauna?

Maga a gépezet nekem laikusként egy állószoláriumra hasonlított, annyi különbséggel, hogy itt állítható volt a padló magassága, így csak vállig merültem el a hidegben. A hideget egy külső gépezet segítségével, nitrogén elpárologtatásával állítják elő. A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad.

Egy terápia időtartama kb 60-180 másodperc. Én több, mint 2 percet töltöttem a hideg kamrában és a röpködő mínuszok ellenére sem fáztam. A hideg hatására beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai, különböző gyógyhatású hormonok, enzimek szabadulnak fel. A szervezet védekezőképességét a hideg stimulálja, így az immunrendszer erősödik, a stressz szint csökken. A bőr hőmérséklete azonnal lecsökken 0 °C-ra, majd a vérkeringés felgyorsulását követően felmegy 35 °C-ra. Segítségével mozgásszervi megbetegedéseket, reumát, krónikus ízületi gyulladásokat, gerincproblémákat és autoimmun betegségeket is eredményesen kezelhetünk. Sőt különböző bőrproblémák (cellulitisz, ekcéma, pikkelysömör) kezelésére is kiváló. Amit én legelső alkalommal észrevettem, az az volt, hogy az izomlázam, szinte azonnal elmúlt és az erőltetéstől fájdogáló térdem is jobban működött a pár perces kezelés után.

Egyes sportolók szívesen használják a krioszaunát edzések, versenyek előtt, hogy mindig a legjobb formájukat nyújtsák. A száraz „hidegzuhany”-t követő három órában fokozott mikrocirkulációs keringés áll fent. Órákig érezzük még jótékony hatását.

 

És ez még nem minden…

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: