Torz énkép, testkép- és evészavarok – Melyek ezek és mit tehetünk ellenük??

ápr. 18 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Egy régebbi cikkemben már beszéltem Nektek pár mondatban arról, hogy a média mennyire eltorzítja az emberek énképét. Túlretusált, photoshoppal lesoványított tökéletesnek tűnő modellek, színészek, zenészek, celebek tündökölnek a címlapokon, plakátokon és a TV-ben, azt sugallva ezzel, hogy az ideális nőnek nincsenek ráncai, pattanásai, szeplői, bőrhibái, nincsnarancsbőre és úszógumija sem. Emiatt jobb esetben rengeteg időt, de leginkább pénzt áldozunk arra, hogy megpróbáljuk elérni a tökéletes (-nek hitt) kinézetet, ami általában csalódáshoz vezet. Rosszabb esetben már gyerekkorban kialakul a fiatalokban valamilyen testkép- vagy evészavar.

 

Erre akár még rátehet egy lapáttal a gyerekek őszintesége és rosszindulata is, melyeket már kiskorunkban tapasztalunk. Biztos Nektek is volt valamilyen gúnynevetek, amire bizony még felnőtt fejjel is emlékeztek. Nekem több is volt… csúfoltak kisdaginak, pocoknak, hörcsögnek, de tinikoromban volt aki töltött galambnak hívott. És sajnos ezek a sérelmek kihathatnak az emberek életére. Egy idő után elhiszed, hogy tényleg kevesebb vagy mint a többiek. Hogy kövér vagy, hogy takargatnod kell magad, hogy nem ehetsz annyit amennyit szeretnél és azt amit megkívánsz, és hogy bármit teszel nem leszel jobb. Én évekig utáltam strandra járni, vagy sortot hordani, de van ami mai napig megmaradt. Például nem szeretek társaságban, mások előtt enni, vagy hogy sosem látom magam elég jónak. Mikor elkezdtem a diétát a havi mérések mellé fotót is készítettem, hogy tudjam honnan indultam és hol tartok éppen. Hogy legyen erőm folytatni és ne veszítsem el a motivációt. De leginkább azért, mert a tükörben 10 kiló leadása után is ugyanazt láttam, mint előtte. Volt mikor lefotóztam magam és a fotó láttán meg voltam róla győződve, hogy torzít a kép, mert én sokkal húsosabb vagyok. Majd csináltam pár új fotót, hogy elhiggyem a valóságot. Valljuk be, hogy ez is testképzavar. Sokan sajnos észre sem veszik azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy közelítenek valamilyen pszichés megbetegedés felé, ezért most leírok pár tünetet és hogy mik, mire utalnak.

Anorexia nervosa:

Ezek az emberek látható soványságuk ellenére folyamatosan attól rettegnek, hogy elhíznak. Általában a környezet tiltakozása ellenére túlsúlyosnak tartják magukat, vagy pedig úgy érzik, hogy valamelyik testtájuk túl kövér. Sok esetben a teherbe esés lehetősége és a havi vérzés egyaránt elmarad. A betegség lefolyása lehet egyenletes, de megjelenhet időszakosan is, gyakran válik krónikussá és legsúlyosabb formájában az életet közvetlenül is veszélyeztetheti.

Bulimia nervosa:

Ez egy falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel elfogyasztására képes. Ez elhízáshoz vezet, ezért a beteg önmagát hánytatja, hashajtókkal vagy eltúlzott fizikai aktivitással él. Hányás után a beteg ismét szenved, az evési kényszernek csupán néhány óráig tud ellenállni, majd ismételten étkezik, és önmagát hánytatja. Az önhánytatások következményeként kophat a fogzománc, a fültőmirigy megnagyobbodhat, a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat, de szívritmuszavar is kialakulhat.

Orthorexia nervosa:

Ebben a betegségben szenvedő emberek az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik.A beteg teljes életvitele az étkezés köré szerveződik és mindennél fontosabb lesz a megfelelő minőségű és tisztaságú élelmiszer beszerzése, elkészítése. Nem esznek húst, állati zsiradékot, tejtermékeket, cukrot, tojást, sót, fűszereket, mellőzik a koffeint, alkoholt, vezetékes vizet vagy bármi mást, amiről azt gondolják, hogy egészségtelen. Kerülik a félkész, fagyasztott ételeket a bennük található tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok miatt. Arról, amit elfogyasztanak, naphosszat képesek fantáziálni és hajlamosak minden más örömforrást kizárni. Biztosak benne, hogy a táplálkozásuk miatt teljesen védettek a különféle betegségekkel szemben. A valóság viszont az, hogy szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. A “betegség” leginkább a képzett, jó egzisztenciális körülmények között élő családok körében fordul elő.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: