Az anyagcsere-folyamatokat tekintve a cink kedvező hatást gyakorol szervezetünkre. A
fogyókúrázók számára a cinkben gazdag ételeket ajánlott fogyasztani, ugyanis fehérjedúsak
és az izmokat is kifejezetten táplálják. A cink részt vesz a szénhidrát, a fehérje és
zsíranyagcsere folyamatokban.

Cinkben gazdag ételek jellemzői
A szervezet nem tudja sokáig raktározni a jótékony ásványi anyagokat, még az a szerencse,
hogy napi 10-15 milligramm elegendő belőle. Sőt, ha valaki táplálékkiegészítő formában túl
nagy mennyiségben fogyasztja, akkor kiválthat émelygést, akár hányást is. A cink hiánya a
bőrön mutatkozik meg, egyértelmű jelek a bőrszárazság vagy ekcéma. Egy 2019-es kutatás,
amit a túlsúlyosok körében végeztek el, bebizonyította, hogy a nagyobb mennyiségű cink
bevitel fogyást indít el. Étvágycsökkentő hatással bír, emellett a szervezetben előforduló
gyulladásos gócok kialakulását és az inzulinrezisztencia esélyeit csökkentheti.
Fontos cinkforrások
A felsorolt ételek melletti érték jól szemlélteti, hogy a cinkben gazdag ételek 100
grammjában, pontosan mennyi milligramm mikrotápanyag található.
- Csirkehús – 2,85 milligramm.
- Marhahús – 4,5-8,5 milligramm.
- Máj – 11,2 milligramm.
- Garnélarák – 1,15 milligramm.
- Csicseriborsó, lencse és bab – 1,4 milligramm.
A cikk a következő oldalon folytatódik: