Diéta & Fogyás

A hízás legalattomosabb fajtája – 6 jel, ami hormonális zavarra utal

Az orvos is könnyen félrekezelheti. Figyelj rá te is!

A hormonális ingadozások normális folyamatnak tekinthetők, amely természetes folyamatként jelentkezik a pubertáskor, a perimenopauza és a menopauza során. Mindazon által ezek az ingadozások negatívan érinthetik a szervezet működését.

A hormonális ingadozást még befolyásolhatják a menstruációs ciklusok, a terhesség, a fogamzásgátló tabletták használata és a helytelen életmód. Ilyenkor nem csak az adott személy szenved, hanem a körülötte lévő emberek is, hiszen a beteg hangulat ingadozása általában a környezetén csattan.

Mindezekért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát, orvoshoz forduljunk vele, hiszen ha nem tesszük, ezzel saját és környezetünk életét nehezítjük meg.

A HORMONÁLIS INGADOZÁS JELEI A KÖVETKEZŐK LEHETNEK:

  1. Jelentős súlygyarapodás– mely annak ellenére lép fel, hogy rendszeresen végzünk testmozgást. Normális körülmények között a helyes anyagcsere diktálja a testsúlycsökkenést, de hormonális egyensúlyhiány esetén a test kalóriaégetési képessége csökken. Továbbá, a hasi területen felhalmozódott zsír eredményeként nagyon nehéz lesz megszabadulni a felesleges kilóktól, mely lehet akár szervezetünk válasza is, amely megpróbálja megtartani a kortizolt és az ösztrogént.
  2. Állandó éhségérzet– melyet különösen a cukros élelmiszerek iránt érzünk, mely az étvágyat stimuláló glargin hormon eredménye.
  3. Csökkent szexuális vágy– A hormonális ingadozások csökkentik a vágyat, mely a kortizol, az ösztrogén, a tesztoszteron és a pajzsmirigy kóros szintjeinek eredménye. Ezek a hormonok, nemcsak hogy befolyásolják a vágyat, de hüvelyi szárazságot is okozhatnak, ami fájdalmat és kényelmetlen érzést eredményez a közösülés során.
  4. Hangulatingadozások– A rendszeres hangulatváltozások a hormonális egyensúlyhiány fontos mutatói. Egyik percben boldogok vagyunk, aztán hirtelen szomorúnak érezzük magunkat, és ez sajnos az emberi kapcsolatainkra is hatással van. Van még lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: