Táplálkozás

Reggelizni úgy, mint egy király vagy mint egy koldus? – Itt a tudományos válasz!

Baked Baking Food Goods Breakfast Cinnamon Rolls

Mindannyian ismerjük a mondást, amire a cikk címe utal, és páran talán igyekszünk is úgy alakítani az étkezéseinket, hogy reggelit bőségesen fogyasszunk, ebédnél közepes mértékkel, este pedig szegényesen táplálkozzunk.

A valóság azonban mást mutat

A valóságban azonban a legtöbben reggelire rohanósan letudunk egy-két falatot, délben a normális ebédet talán tudjuk tartani, de a csekélyke vacsora sem mindig kivitelezhető. Úgy tűnik, hogy mindez talán nem is annyira fontos…

Bár több tanulmány alátámasztja, hogy a normális testsúly megtartásához vagy a diétázáshoz hozzásegíthet minket az, hogyha a reggelitől indulva csökkenő mennyiségű adag kalóriát fogyasztunk el a nap további étkezései során – egy új kutatás mindezt megkérdőjelezi.

A skóciai Aberdeeni Egyetem, valamint az angliai Surreyi Egyetem kutatói túlsúlyos emberek bevonásával végezték arra irányuló kutatásaikat, hogy befolyásolja-e az anyagcserénk folyamatát, illetve a testsúlyunk alakulását az, hogy ébrenlétünk óráiban mikor mennyi táplálékot fogyasztunk el?

Az átlagnál tehát testesebb, de egészséges vizsgálati alanyokat két csoportra bontották. Az egyik csoport kevés reggelivel kezdte és bőséges vacsorával zárta a napot, a másik csoport fordítva, természetesen szakemberek által pontosan kalkulált és ellenőrzött kalória-bevitellel. Az ebéd mindkét csoportnál ugyanaz volt.

A kutatás négy hétig tartott, ami viszonylag rövid időtartam, de arra azért elegendő, hogy következtetéseket lehessen levonni belőle a testsúly hosszú távú alakulását illetően.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: