Hírek

Ciánmérgezést okozhat a cseresznye-, alma- és a szilvamag is!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy véletlenül lenyeltél egy cseresznye- vagy pár almamagot. Ezzel nincs is semmi baj, mindenkivel megesik. Azonban ebből nem érdemes szokást csinálni vagy, ha már mindenképpen rászoktunk, akkor semmi esetre se rágjuk meg a magot, az ugyanis ciánmérgezést okozhat – írja az Index.hu

Ciánmérgezést okozhat a cseresznye-, alma- és a szilvamag is!

A cián egy borzasztóan mérgező vegyület és tök mindegy, hogy honnan származik: ha elég mennyiség került belőle a szervezetbe, az bizony halálos. Egy brit férfi például nemrég majdnem meghalt, mert vett egy adag cseresznyét a Tescóban, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból elrágta az egyik gyümölcs magját. Balszerencséjére annak elég finom íze volt, így még megevett kettőt hozzá. Később elkezdte rosszul érkezni magát, és jól tette, hogy orvoshoz fordult, ugyanis életveszélyes mennyiségű ciánt juttatott így a szervezetébe.

A cseresznyemag természetesen nem közvetlenül tartalmazza a ciánt. Csupán attól, hogy lenyeljük, megfogjuk, megszagoljuk, nem kerül méreg a szervezetünkkel. Sőt, a magnak még külön jó is az, ha egy élőlény lenyeli, hisz a gyomorsav nem árt neki, a széklet pedig jó táptalajt jelent a fejlődéséhez (már ha nem a WC-be ürítik ki, de hát az evolúció erre pont nem gondolt).

 

ÉS ez még nem minden! Lapozz a folytatásért >>

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: