A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a főzelék, azonban a hagyományos elkészítési mód egészségtelen, így egyre inkább háttérbe szorul. Az évek óta zajló gasztroforradalomnak tudható be, hogy a liszttel való sűrítés egyre kevésbé közkedvelt az egészséges életmódot követők számára.
A liszt amellett, hogy egészségtelen, az ételek ízét is befolyásolja. A főzelék lényege pedig éppen a zöldségekben rejlik. Ha szeretnél egészségesebben étkezni, netán gluténérzékeny is vagy, de a továbbiakban sem szeretnél megválni a főzelékektől, a következő tippek neked szólnak!A főzelék saját alapanyaga a kulcs!
A legjobb praktika, ami mindenféle liszttől mentes megoldás, ha a puhára főtt zöldség egyharmadát pépesítjük, majd visszaöntjük az edénybe. Ha nem vagy elégedett, néhány kanál joghurttal vagy tejföllel lágyabbá teheted.Sűríts burgonyával!
Ha az előző megoldás kissé nehéznek bizonyul, főzz bele a főzelékbe 1-2 burgonyát! Ettől a lé sűrűbbé válik, a belefőtt és széttöredezett burgonya pedig segít a sűrítésben. Ezt a módszert érdemes krumplifőzelék esetében alkalmazni.Használj burgonyapelyhet!
Egyre népszerűbb a szószokat, főzelékeket burgonyapehellyel sűríteni. A legegyszerűbb elkészítési javaslat, ha leturmixoljuk a főzelék egyharmadát, fokozatosan hozzá adjuk a burgonyapelyhet, ezután forralunk rajta egyet, így biztosan feloldódik.A cikk a következő oldalon folytatódik: