Diéta & FogyásTáplálkozás

A fogyás egyik mankója, ami talán már most is ott van a konyhádban

Oatmeal Oat Vegetarian Grain Organic Meal Food

Értékes, finom, könnyed és teljes kiőrlésű gabona, mely nem csak egészséges, a fogyás mechanizmusát is elősegíti! Sokan azt gondolják, a sport bőven elegendő ahhoz, hogy a fogyás hatékony legyen. Sajnos ez nincs így!

Egészséges táplálkozás és egy jól irányzott diéta nélkül nem lesz célravezető. Nem csak a rendszeres mozgást kell beiktatnunk, egészséges táplálékokat és az emésztésünket, anyagcserénket segítő élelmiszereket kell magunkhoz vennünk. 

A helytelen táplálkozás és a túlsúky veszélyes. Számtalan egészségügyi problémát okozhat. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és több szívrendellenesség is. A zab egy olyan szuperélelmiszer, mely megkönnyíti a diátával töltött hétköznapokat, könnyen elkészíthető, változatos alapanyag és még finom is!

Nézzük, milyen tulajdonságokkal bír! 

Teljes kiőrlésű gabona

Több tucatnyi évtizeden át végzett tanulmány után ismert, hogy a teljes kiőrlésű gabona -mint amilyen a zab is- gazdag rost, A B csoportba tartozó vitaminok, a E-vitamin, tianamin, riboflavin, niacin és ásványi anyagokban vas, cink, réz, magnézium, szelén és foszfor.

Ezenkívül rendelkezésre állnak benne komplex szénhidrátok, fehérjék és különböző védőanyagok, mint például a lignánok, amelyek növényi fitoösztrogének, amelyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek a szívbetegségek és a rák ellen.

Emésztésserkentő

A béta-glükán az emésztőszerveket is védi, megköti az epesavat, csökkenti a koleszterinszintet a kutatások szerint. A gabonaféle a rizshez hasonlóan jó energiaforrás, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet.Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, ami körülbelül 150-180 kalóriát tartalmaz. A zab azonban nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, ezért jól kell párosítani.

Fehérje és zab! Kiváló párosítás!

A zabpehely és a zabliszt sós fogásokhoz is felhasználható, fehérjében gazdag alapanyagokkal kombinálva. A szervezet számára igazán hasznos a zab tejjel, túróval, ricottával vagy joghurttal együtt fogyasztva, akár sósan, zöldségekkel együtt is. A zabpehely alapja lehet a vegetáriánus hamburgerfasírtnak, de mártást, salátákat és levest is gazdagíthat.A zab vastartalmát pedig akkor tudja leginkább hasznosítani a szervezet, ha a zabpelyhet C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egészíted ki: friss naranccsal, almával, kivivel, piros bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcslével kísérve finom és tápanyagban gazdag étel készülhet. Vashiány esetén a zabkásához tehéntej helyett kókusztej javasolt.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: