Táplálkozás

A gyógyteázás szabályai, amit lehet, Te sem tudtál eddig

Úgy vettem észre, hogy nagyon sok tévhit él az emberekben a gyógyteákkal kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogy leöntik a gyógynövényt és kész. Vagy csak akkor lehet gyógyteát készíteni, mikor kint hideg van.
Ez nem így van! Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes betartani, mert különben nem azt a hatást éri el az ember, amit szeretne.

A gyógyteázás alapjai

1. Önmagunktól egy “kotyvasszunk” otthon teát!

Ez alatt azt értem, hogy különböző gyógyfüveket ne keverjünk ízlésünk szerint. Kérjük ki minden esetben szakember tanácsát. Hiszen vannak olyan gyógynövények, amelyeket áztatni szabad, másokat meg csak forrázni, avagy csak külsőleg lehet alkalmazni.

2. NE használj fém eszközöket!!!

A gyógynövényeknek ÁRT a fém! Nem azt a hatást érjük el velük, amit szeretnénk. Érdemes a gyógyfüveket egy porcelán tartóba helyezni. Elkészítésnél pedig használj üveg vagy műanyag kannát/kancsót, műanyag szűrőt és fakanalat. Ahhoz, hogy megőrizzük a gyógynövények hatóanyagait, mindenképpen figyeljünk az eszközeinkre!

3. Ne vegyél filteres, aromás teákat!

Sokszor találkoztam olyan filteres gyógynövényes teákkal, amelyekben – súly szaporítás miatt – homokot raknak. Az aromák pedig csak az “élvezhető” ízt fokozzák, nincs gyógyhatásuk. A legjobb, ha patikában vagy fitotékában szerezzük be a szálas gyógyteáinkat.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: