Táplálkozás

Három őszi zöldség, amelyet nem éri meg kihagyni az étrendedből

Various fresh vegetables and lettuce on wooden surface

A sportos életforma jó esetben egészséges étrenddel párosul, és az ősz kiváló időszak az egészséges táplálkozás kialakítására. Célszerű minden évszakban a hazai termésű zöldségekből, gyümölcsökből válogatnunk, hiszen távoli országokból érkező társaikkal szemben az itthon termesztett és a hazai piacokon kínált termények nemcsak étvágygerjesztőbbek, de frissességükből adódóan sokkal több vitamint és egyéb hasznos tápanyagot biztosítanak számunkra.

Az alábbiakban felsorolt három zöldséget érdemes beillesztened az étrendedbe, ha aktívan sportolsz.

Padlizsán

Viszonylag sokan szeretik a padlizsánt, hiszen a rántott változatát sok családban készítik és fogyasztják, és nem meglepő módon általában a gyerekek is megeszik. Mivel azonban a bő olajban kisütött zöldség nem éppen a legegészségesebb verzió, érdemes más formában megkóstolni.

Grillezve húsok köreteként, egyéb idényzöldségekkel kombinálva, vagy saláta alapanyagként felkockázva és sütőben megsütve, joghurttal elkeverve, sóval, borssal, préselt fokhagymával, és még egy kevés korianderrel fűszerezve garantáltan ízleni fog.

És hogy miért érdemes fogyasztani? A padlizsán szívbarát élelmiszer: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja. A vércukorszint szabályozásban is szerepet játszik, valamint vitamintartalma is mellette szól: C-vitamin, K-vitamin, B-vitamin forrás, de folsavat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Kínai kel

Ázsiában 1500 éve, hazánkban is már közel fél évszázada kezdődött a termesztése a nálunk jellemzően őszi betakarítású, hosszan tárolható zöldségnek.

A kínai kel folsavat, valamint C-, B- és K-vitamint is jelentős mértékben tartalmaz. Fogyasztása jótékony a csontritkulás, ízületi gyulladás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére, de gyulladáscsökkentő szerepe sem elhanyagolható.

Rostjai az emésztést segítik, fehérjében gazdag zöldség, szénhidrátot pedig csekély mértékben tartalmaz, és ami nagyon fontos, hogy a káposztafélékkel ellentétben nem puffasztó hatású.

Fogyasztása nyersen is ajánlott: roppanós levelei kiváló saláta alapanyagok, de levest, főzeléket is készíthetünk belőle, illetve wokban készült zöldséges-húsos egytálételeknek is kiváló összetevője.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: