Táplálkozás

Így fogyj le májusig akár 10 kilót is egészségesen

Ahhoz, hogy nyárra jól tudj kinézni és főleg jól tudd magad érezni, ahhoz most kell elkezdeni a munkát! Hidd el megéri. Mutatjuk az alapelveket, amelyek segítségével elérheted a célodat.

A tartós fogyás titka nem a brutális önsanyargatásban rejlik. Tény, hogy úgy lehet a leggyorsabban lefogyni de tudnod kell, hogy ekkor jelentkezik a jojó effektus is. Tehát valószínűleg, amilyen gyorsan lefogytál olyan gyorsan vissza is jönnek a plusz kilók, sőt több is mint, amit leadtál! A hosszan tartó fogyás titka továbbá nem az elhatározásban, hanem a kitartásban rejlik! Az új évnél jobb alkalmat el sem tudok képzelni arra, hogy összeszedd az erőd és neki láss!

 Kiinduláskor ne csak a súlyod mérd meg! Mérd a mell- és csípőbőségedet, has-, comb-, illetve felkarkörfogatodat is jegyezd fel, a későbbiekben ez alapján tudod számszerűsíteni az eredményeidet, és innen jutsz motivációhoz, ha elakadnál a folyamat során.

A fogyókúra lényege a kalóriadeficit. Tehát kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz a nap során. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal brutálisan éheztetned kell magad, mert akkor gyorsan felfogod adni. A titok a fokozatosságban rejlik. Értendő ez a diétára és a sportra is. A mozgásba sem szabad azonnal kőkeményen belevetned magad, mert megkeserüli a szervezeted. Fokozatosan szoktasd a tested az új életmódhoz és ügyelj rá, hogy ne szenvedj túlságosan. Persze muszáj elhagyni a komfortzónád de nem mindegy, hogy mennyire.

Szénhidrátok

A szénhidrát egyáltalán nem tiltott a fogyókúra során csak nem mindegy, hogy milyen az a szénhidrátforrás. A legfontosabb, hogy a fehérkenyeret cseréld teljes kiőrlésűre. Sütéshez, főzéshez használj rostokban gazdag liszteket. A tészta, rizs, mind kapható teljes kiőrlésű kivitelben is. Gyorsan hozzá lehet szokni… Nekem már nem hiányoznak a fehér dolgok. A cukrot cseréld le eritritre vagy steviára. Sajnos a gyümölcsökkel is vigyáznod kell hiszen tele vannak gyümölcscukorral. Érdemesebb a zöldségeket előnyben részesíteni.

Egy felnőtt ember testsúlykilogrammonként 2 gramm szénhidrátot fogyaszthat: 2 x 70 kg = 140, vagyis egy 70 kiló súlyú ember 140 gramm szénhidrátot ehet, beleszámítva a reggeli kávéba tett cukortól a vacsorára evett szendvicsig mindent. A fogyáshoz ezt kicsit mérsékelni kell, és arra is érdemes odafigyelni, hogy reggel, a nap elején fogyassz többet.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: