Egészséges fahéjas csiga RECEPT
Tészta hozzávalók
2 – 2 ½ bögre (240-300g) teljes kiőrlésű/zabliszt
2 ¼ tk (7g) száraz élesztő
2 tk sütőpor
½ tk só
¾ bögre (180ml) langyos zsírmentes/nüvényi tej
½ ek (7g) sótlan vaj
1 ek (12g) kókuszvirágcukor (vagy bármilyen más édesítő, amit használsz – nyírfacukor, méz, eritrit
Töltelék hozzávalók
Fahéjas:
5 ek (60g) kókuszvirág cukor/édesítő
2 tk őrült fahéj
½ ek (7g) sótlan vaj
Kakaós:
5 ek édesítő
2 tk nyers kakaópor
30-40 g tejszín/kókusztejszín (kenhető állagúnak kell lennie, de nem túl folyékonynak, mert elázik a tészta)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy szilikon sütőpapírral
Előkészítjük a tésztát: tegyünk 1 bögre lisztet, az élesztőt, sütőport és sót egy közepes tálba.
Egy nagyobb tálban keverjük ki a vajat és cukrot. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverethez. Keverjük el jól úgy, hogy fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
Nyújtódezskán nyújtsd ki a tésztát, próbáld téglalap alakúra. Hagyd kicsit pihenni, míg ekészíted a tölteléket.
A töltelékeket csak össze kell keverni (kakaós masszánál jó, ha kicsit rámelegítesz a végén, hogy lágyabb legyen)
A kinyújtott tésztára kend rá a tölteléket egyenletesen.
Óvatosan és szorosan tekerd fel a tésztát.
Ha megvan, karikázd felkb. 2-3 cm-es nagyságúakra. Kb. 12 csiga lesz belőle. Tedd a csigákat a sütőpapírra, ne túl közel egymáshoz.
Süsd 12 percig, majd vedd ki, kend meg vékonyan a tetejüket kókuszolajjal és tedd vissza még 8-10percre, míg elkezdenek kicsit megbarnulni.
Hagyd kihűlni és csak utána fogyaszd!