Diéta & Fogyás

Hiába számolod a kalóriákat, ha ezeket a dolgokat elrontod, hízni fogsz

Ha ezeket a hibákat elköveted, garantáltan hízni fogsz, hiába számolod a kalóriákat.

A kalóriaszámlálás alapja egyszerű: kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, aminek a végeredménye a fogyás. Önmagában a dolog jól működik, de ahogy minden létező fogyókúrás irányzattal, úgy a kalóriaszámlálással kapcsolatban is terjednek olyan infók az interneten, amik tökéletesen elvágják a fogyás felé vezető utat.

 

Ha ezeket a hibákat elköveted, minden számolgatás felesleges

Étkezési naplót vezetni és pontosan számolni a kalóriát (ezzel együtt a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírokat) nem egyszerű feladat, de némi kitartással azért könnyedén hozzászokhatsz és beletanulhatsz a folyamatokba. Léteznek azonban olyan hibák, amiket ha elkövetsz, feleslegessé válik minden fáradozás. Vagy megáll a fogyásod, vagy plusz kilókat szedsz magadra annak ellenére, hogy a folyamatnak, amit követsz, elméletben működnie kellene. Az alábbi hibákat tehát mindenképpen el kell kerülnöd, ha hatékonyan és tartósan akarsz lefogyni!

 

Túl alacsony kalóriát lősz be

Természetesen fantasztikus sikertörténetek keringnek az interneten az 500 kalóriás étrendekkel kapcsolatban, de tisztában vagy vele, hogy kinek elegendő napi 500 kalória? SENKINEK! Még egy kisgyermeknek sem, pláne nem egy dolgozó, stresszes életmódot folytató felnőttnek! Ha túl alacsony kalóriát lősz be, ideig-óráig akár drasztikus súlycsökkenést is tapasztalhatsz, de ezzel együtt jár a fáradtság, az ingerlékenység, az anyagcsere lassulása, az alvászavar, és még sorolhatnánk. A fogyás természetesen hamar megáll majd, hiszen a szervezeted elkezdi raktározni azt a minimálisnak is alig nevezhető tápanyagot, amit a táplálkozás során beviszel.

 

Nem figyelsz a makrotápanyagokra

Táplálkozás szempontjából hiba lenne azonosnak értékelni egy ugyanannyi kalóriát tartalmazó desszertet és salátát. Nyilvánvalóan nem arra bíztatunk, hogy maximálisan zárd ki a süteményeket vagy édességeket az étrendedből, csak arra, hogy fogyaszd őket mértékkel, néhány hetente 1-1 alkalommal. Az egészséges súlyvesztés érdekében fogyassz egészséges tápanyagokat.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: