Edzés

Nem fogytam az edzéstől, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

Nagyon óvatosan, lépésről lépésre történt az átállás, hiszen tudtam, hogy a tartós fogyás titka a fenttarthatóság. Agresszív, gyilkos lépésekkel csak ideig-óráig lehet sikert elérni és ki is készíti a szervezetet. Nyilván az első számú cél, hogy egészségesebb legyek, tehát oda kell figyelni.

Elsőkörben a futást választottam edzés gyanánt. Már futottam egy ideje mikoris ráálltam a mérlegre és kiderült, hogy híztam. Persze ilyenkor azt gondolná az ember, hogy izmot szedtem fel, de nem ez volt a helyzet. Szembesülnöm kellett azzal, hogy önmagában az edzés már egyáltalán nem elég (szemben a fiatal énemmel). Mindenképp hozzákellett nyúlnom a diétámhoz és az edzéstervemhez.

 

A legfontosabb az egészséges kalóriadeficit

Amikor elkezdtem az edzést teljesen logikus módon azonnal megnőtt az étvágyam, hiszen több kalóriát égettem el mint azelőtt és úgy általában nagyobb terhelés érte a testem. Nem nehéz ilyenkor beleszaladni abba a hibába, hogy az ember többet is eszik ennek hatására. Így viszont ott vagyunk, ahol a part szakad… Legalább annyival több kalóriát vittem be mint amennyit pluszban elégettem.

 

Mivel a fogyás legalapvetőbb titka, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyire a szervezetnek szüksége van halálra volt ítélve a dolog. Tehát edzhetek akármennyit, nem fogok lefogyni ha nem figyelek a kalóriadeficitre… Sőt a megnövekedett fizikai aktivitás akár vissza is üthet testzsír szempontjából.

 

Változatos mozgásforma – ne hagyd, hogy hozzászokjon a tested

A lehető legkönnyebb sík talajon kezdtem a futtást, hogy ne terheljem túl a szervezetem az első időkben. Azonban gyorsan hozzá is szoktam így éreztem, hogy váltani kell, jöhet a terepfutás, ahol az egyenetlen talaj, a szintemelkedések és a kanyarok rákényszerítették a szervezetemet a folyamatos alkalmazkodásra.

A terepfutás hasonlít az intervallum edzéshez, csak itt nem kell méregetned semmit hiszen a maga a talaj kényszerít az adott lépésre. Ennek megfelelően a váltakozó kihívások különböző módokon mozgatják meg az izomzatomat. Ez egyúttal az olyan sérüléseket is megelőzheti, amelyek abból származhatnak, hogy túl sokat terheljük egyformán ugyanazokat az izmokat vagy ízületeket.

 

Általános vélekedés a szakmában, hogy az intervalledzések hatékonyabbak az egyenletes tempóknál.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: