Diéta & Fogyás

Új szokások a biztos fogyásért – 5 apró trükk életmódváltóknak

A fogyókúra manapság szitokszónak számít. Manapság nem fogyókúrázunk, hanem életmódot váltunk! Ennek nagyon egyszerű oka van. A fogyókúra egy viszonylag rövid önsanyargatás, ami a kalóriadeficitre alapoz és amint az ember elérte a célját, visszatéri a régi életmódjához és érkezik is a jojó effektus, amikor is általában több zsír jön vissza, mint amennyit leadott az ember. Ráadásul általában egészségtelenül is mívelik az emberek… Az életmódváltás ezzel szemben pedig egy élethosszig tartó, sporttal tarkított egészséges életet jelent, amely alatt folyamatosan betartod a választott diétás alapelveket.

Mentális egészség – Te idő

Minden reggel kelj 20-25 perccel előbb a megszokottnál és szánd ezt az időt csak is kizárólag magadra! Ha van egy jó könyv, amit szeretnél elolvasni de időhiány miatt sosincs idő rá, akkor most vedd elő és élvezd ki ezt a kis időt mielőtt elkezded a napi rutinod. Ha valami lazább elfoglaltságra vágysz, akkor hallgasd meg néhány kedvenc dalod, esetleg valamilyen meditációs hanganyagot, vagy nézz lelkesítő, motivációs videókat. A lényeg, hogy induljon a napod pozitívan, lelkesen.

Legalább napi 5 adag zöldség

Azt már biztosan te is tudod, hogy az testsúlycsökkentő életmódváltás során az eredmény nagy százalékban az étkezésen múlik. Általában az is köztudott, hogy a kalóriabevitel mellett a makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsírok) arányára is fokozottan figyelni kell. De ne feledkezz meg a megfelelő rostbevitelről, a vitaminokról, az ásványi anyagokról, a nyomelemekről sem! Az étrend-kiegészítők is segíthetnek ebben, de ahogy a nevük is mutatja, ezek csak kiegészítők. Elsődleges a természetes bevitel! Ezt pedig úgy tudod a legbiztosabban fedezni, ha változatosan táplálkozol, és például naponta legalább öt adag zöldséget fogyasztasz (az már csak pluszelőny, ha különféle fajtájúakat). A szakértők étrendi ajánlásának alapjait ide kattintva ismerheted meg.

Sok sok lépés

Modern, rohanó világunkban a technológiának és az ülő életmódnak köszönhetően hajlamosak lehetünk elkényelmesedni. Tegyél ellene! Manapság már akár ingyen vagy egészen baráti áron is elérhetők különféle telefonos applikációk és csuklós aktivitásmérők. Ezekkel könnyedén nyomon követheted a napi lépésszámod.

Hogyan tudod ezt könnyedén növelni extra sporttevékenység nélkül? Például lift és mozgólépcső helyett használd mindig a lépcsőt. Amennyiben pedig az időjárás engedi, szállj le egy megállóval előbb, és sétáljon.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: