Táplálkozás

Vitaminok a változókori kellemetlen panaszok ellen (TOP 4)

Fresh vegetables sit on the shelves of the commissary during the Healthy Lifestyles event held May 26, 2017 at Sagamihara Family Housing Area Commissary. (U.S. Army photo by Honey Nixon)

A változó kor minden nő életében vízválasztó! Nem csak kellemetlen tünetekkel, hanem egészségügyi károsodásokkal is járhat. Kellő vitaminbevitellel azonban könnyíthetünk a nehéz éveken.

A menopauza okozta hormonális változások miatt nem csak kellemetlen tünetek, de komoly egészségügyi károsodások is felléphetnek. Hogy mely vitaminok és ásványi anyagok bevitelére kell nagyobb hangsúlyt fektetni ebben az időszakban?

Máris mutatjuk…

Kalcium

A változó kor bekövetkeztével egyre nagyobb a csontritkulás veszélye. A hormonális változások okozta jelenség sajnos nagyon sűrűn előforduló probléma. 

Gyakoribbak a csonttörések, egyre fájdalmasabb a mozgás, ezért több mennyiségben kell fogyasztani kalciumot és olyan élelmiszereke is célszerű fogyasztani, melyekben ez a vitamin esszenciálisan van jelen. Ezen kívül nem árt plusz vitamin készítményeket is magunkhoz venni.

Az 51 év alatti nőknek napi 1000 mg kalciumra, míg az 51 éves és idősebb nőknek napi 1200 mg-ra van szükségük.

D-vitamin

A D-vitamin ugyanolyan fontos a csontok egészségéhez, mint a kalcium, ugyanis D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a kalciumot. A D-vitamin megfelelő vérszintjének elérése érdekében érdemes az új hazai ajánlásoknak megfelelő mértékben gondoskodni annak pótlásáról. Az olajos halkonzervek fogyasztása nem csupán a D-vitamin szinten tartásban játszik fontos szerepet, de Omega-3 zsírsav tartalma révén jó hatással van az érrendszerre is.

Elegendő mennyiségű D-vitamin bevitele segíthet a csontritkulás megelőzésében.

E-vitamin

Kiváló antioxidáns, mely segíti a szabadgyökök kialakulásának megakadályozását, melyek a kóros megbetegedésekért felelnek.

A szabadgyökök mennyisége sajnos az idő előre haladtával egyre nő, melynek biológiai és környezeti okai is vannak.

Az E-vitamin a szabadgyökök megfékezésével megvéd a szívbetegségek kialakulásától, a kóros betegségektől, és azért is felel sok esetben, hogy a depresszió és a szorongás ne alakuljon ki! Sajnos sok nő megtapasztalja ezt legalább egyszer a menopauza idején! Ezek mind igazolt tények, melyet az E-vitamin rendszeres szedésének köszönhetünk.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: