A hatékony tavaszi fogyókúráról – hogy elérd a céljaid

Már. 01 | 2. oldal - fitnesslife.hu

A táplálkozás-szakértők alapvetően azt az egyszerű fiziológiai alapelvet ajánlják mindenki figyelmébe, hogy a fogyáshoz az szükséges, hogy több kalóriát kell felhasználni, mint amennyit beviszünk. „A néhány kilónyi fogyáshoz pár apróbb, táplálkozásbeli változás szükséges csupán” – hangsúlyozza a szakember – „vagy egyáltalán ne, vagy csak kevés mennyiségben fogyasszunk alkoholt, édességek helyett zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű terméket válasszuk”.

Az egészséges, azaz nem gyors fogyáshoz elegendő, ha a korábbiakhoz képest 500 kalóriával kevesebbet viszünk be naponta, ám az összbevitel ne legyen napi 1200 kalória alatt, hogy a szervezet hozzájusson a számára szükséges tápanyagokhoz.

Nem fontos a kalóriák tételes követése

Alapjaiban hasonló, ám részleteiben mégis eltérő taktikát javasol a fogyni vágyóknak Ute Hantelmann, a Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ táplálkozási tanácsadója. Véleménye szerint nem szükséges a kalóriák számolgatása, ettől sokkal fontosabb az elfogyasztott ételek összetételének alaposabb tanulmányozása, s ebből kiindulva az úgynevezett táplálkozási piramisra irányítja a figyelmet. Az említett piramis építőköveit olyan élelmiszerek képzik, mint a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek és húsfélék. Minden egyes epítőkocka egy-egy adagot jelöl, „s minden egyes adag akkora legyen, hogy kezünkben elférjen” – fogalmaz Hantelmann. Ha ezen elv szerint táplálkozunk, naponta kb. 1500 kalóriát vihetünk be.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: