A tudomány és a kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a növényi fehérje is képes felvenni a harcot az állati fajtákkal és megadni a szervezetnek a szükséges aminosavakat. Arról nem is beszélve, hogy a növények egyéb értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak.
Persze a növényeket is érinthetik a szennyeződések és beltartalmi hiányosságok, de odafigyelve még mindig könnyebb biztonságos fajtákat választani, mint állati készítményekből az adalékmentes, megfelelően tartott és táplált állatoktól származó fajtákat megtalálni.
A legtöbb zöldségben alacsony a fehérjetartalom, ezért kizárólag ezekből valószínűleg nem tudod megoldani a napi, szükséges mennyiség bevitelét, de ha állati fehérjét nem is eszel, magokkal, hüvelyesekkel és némi természetes kiegészítővel már könnyedén fedezhető a napi szükséglet.
Íme, a legfehérjedúsabb zöldségek (/bögre):
- Brokkoli (4 g)
- Spenót (5 g)
- Articsóka (5 g)
- Kelkáposzta (2.5 g)
- Spárga (4g)
- Kelbimbó (4g)
- Karfiol (2 g)
- Zöld leveles zöldségek (4 g)
- Répafélék, cékla (4 g)
- Burgonya (4 g egy közepes szemben)
- Mustár zöldek (3 g)
Persze az igaz, hogy a fenti mennyiségek önmagukban nem kimagaslóak, de nem is kell kizárólag ezekből fedezned a napi szükségletet
Ami pedig még fontosabb, hogy a zöldségfogyasztásból a bevitt antioxidánsok, fitonutriensek, rostok, vitaminok és ásványi anyagok révén is profitálsz. Nem is kérdés, hogy a magasabb zöldségfogyasztás jó hatással lesz egészségedre, alakodra és számos betegség kialakulását is megelőzheti.
A zöldségek nagyon jól laktatnak, nagy mennyiségben kevés kalóriát tartalmaznak (ezért alig hizlalnak) és gyakorlatilag bármikor fogyaszthatók. Így tulajdonképpen úgy ehetsz többet, hogy közben kevesebb kalóriát viszel be.