Soha nem gondolnád, hogy miből készül a McDonald’s népszerű sültkrumplija

Már. 08 | 3. oldal - fitnesslife.hu

Fény derült a titokra…

Összesen 14 összetevőt azonosított, és ezekből csak egy a krumpli. A són, a szója- és repceolajon, a citromsavon talán senki nem lepődik meg, egy fokkal érdekesebb a hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve a természetes marhahúsaroma. De van két összetevő, amire még a harcedzett Imahara is összehúzta a szemöldökét: az egyik a TBHQ, a másik a PDMS néven ismert vegyi anyag.
A Wikipédiában utána olvashatunk ezeknek az anyagoknak, lássuk hát:

“A terc-butil-hidrokinon (más néven TBHQ, tertiary butylhydroquinone, tert-butylhydroquinone, E319) egy aromás fenol, mely a hidrokinon terc-butil-csoportot tartalmazó származéka. (…) Ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Ezen kívülIt felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.”

“A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.”

A listán szereplő anyagok többsége tartósító szer és olaj félék vegyi anyagokkal, bár ezen meg sem lepődünk. Az ijesztő adalékanyga mix fő felelőssége a krumplik egyformasága, azzal indokolják szükségességét, hogy ízük, színük és formájuk mindig ugyan olyan tökéletes kell, hogy legyen.

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: