Táplálkozás

Kihagyhatatlan őszi fűszerek – egészségmegőrző hatásokkal

 

 

3. Gyömbér

A gyömbér fogyasztása elsősorban az emésztést segíti. Kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz. A gyömbér serkenti az étvágyat, ezáltal megnövekszik az elfogyasztott táplálék tápértékeinek beépülése. Az emésztés serkentése mellett a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is. Ha torokfájás gyötör, hagyd a gyógyszereket a szekrényben és igyál meg egy pohár ízletes gyömbérteát. Meglátod, hogy milyen hamar meggyógyulsz. Akármelyik ételhez illik, használd bátran. Én a darált húsos ételekbe szoktam reszelni egy teáskanálnyit – nem lesz túl gyömbér ízű a hús, de a jótékony hatások benne lesznek. Ázsiai, indiai ételek elengedhetetlen fűszere.

 

2. Babérlevél

Ez az a fűszer, amelyet alighanem még az is ismer, aki soha életében nem járt konyha közelében. A babérlevélnek kb. 2%-a illóolaj, amely 49 különböző komponensből áll. A babérlevelet a főzés utolsó fázisában rakd az ételbe, ha túl korán teszed bele kesernyés lesz tőle az étel. Remekül illik a káposztához, krumplifőzelékhez, babhoz, savanyúságokhoz, levesekhez, pecsenyékhez (különlegesen zamatossá teszi őket).

 

1. Kurkuma

A kurkuma egy fűszer-és gyógynövény, mely antioxidánsokban gazdag. A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekbe adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Érdemes használni (pl rizshez, húshoz egy keveset).

 

 

Ez is érdekelhet: