Egészséges ebéd és vacsora tippek

Sütőtök krémleves Jamie Oliver receptje alapján

 

 

Miért érdemes sütőtököt enned?

A sütőtök magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve erős antioxidáns hatása miatt is melegen ajánlott beiktatnod az étrendedbe.

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a sütőtök kiváló antioxidáns táplálék. E tekintetben felülmúlja a többi tökfajtát. A benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. A növényből készült tökmagolaj gazdag E-vitamin-forrás – mely vegyület ugyancsak antioxidáns hatású.

Magas káliumtartalmának köszönhetően a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, így segít megelőzni a székrekedést.

Rendszeres fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed – mindez pedig jelentősen hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez. További jó hír, hogy a benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van.

sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek – például a szürkehályog – kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes magától előállítani, fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasson.

sütőtökben található béta-karotin ugyancsak látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag emellett szépíti a bőrödet – segít megelőzni az akné kialakulását -, illetve antioxidáns hatású is.

 

Sütőtök krémleves recept

https://www.facebook.com/jamieoliver/videos/10155409841194807/

 

 

Ez is érdekelhet: