Táplálkozás

Laktató, mégis zsírégető vacsora? IGEN!

Először is, fontos leszögeznünk, hogy nem működünk ugyanúgy, nem ugyanarra van szüksége mindenkinek. Ahogy vannak, akik nem reggeliznek, akadnak olyanok is, akik nem vacsoráznak. De még olyan is előfordul, akinek a legnagyobb főétkezése a vacsora, míg más tízóraizik és uzsonnázik is a főétkezések közt. Nincsen ezzel semmi gond, a legnagyobb hiba a táplálkozási szakemberek részéről, hogy mindenkire rá akarják erőltetni ugyanazt. Pedig nem kell.

Te szoktál vacsorázni?

Ha igen, akkor azért nem mindegy, mit választasz. És alapvetően az sem, hogy mikor. A lefekvésed időpontja határozza meg, mikor egyél. Ha 11 tájékán fekszel le, 8-fél 9 körül még ehetsz, vagyis kb. 2-2,5 óra maradjon az utolsó étkezésed és az alvás megkezdése között. Ha már fél 10-kor ágyban vagy, akkor viszont tartsd be, hogy 7-fél 8 után már nem eszel. Fontos, hogy ne menj el semmilyen szélsőség irányába: a tele has ugyanúgy nem tesz jót, mintha korgó gyomorral fekszel le.
Ha egész nap rohangálsz és este van több időd enni, (és természetesen elhízni sem szeretnél) akkor azt javasoljuk, hogy próbáld ki a Harcosok Étrendjét, amiről ITT olvashatsz bővebben!

 

Mit válassz?
Ezeket érdemes figyelembe venned:

Saját magad állítsd össze a vacsorádat – természetes, tiszta alapanyagokból.
Figyelj a kalóriabeviteledre – a legjobb, ha ezt szakértővel határozzátok meg. Ha mégis otthon rakod össze magadnak a menetrendet, akkor a többi étkezésedhez mérd a vacsora mennyiségét. Ha inkább a reggeli vagy az ebéd a fő étkezésed, pl. 450 kcal a reggelid és 750 kcal az ebéded, akkor a vacsorád max. 300 kcal legyen. Ha a vacsora a főbb étkezésed, akkor fordulhat az arány. (Egy 1600 napi kcal-bevitelre épülő, nem drasztikus, de fogyást elősegítő diétával számoltunk most, nem számítva a köztes étkezéseket.)

Figyelj a mennyiségre és a tápanyagarányokra, vagyis arra, mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt viszel be és milyen arányban.

Abban, hogy Neked mi és milyen arányban felel meg, az anyagcseretípusod irányadó. Vannak úgynevezett fehérjetípusok, szénhidráttípusok, továbbá egyensúlyi típusok (ez utóbbi meglehetősen ritka.) Nem felel meg mindenkinek minden ugyanúgy és ugyanolyan arányban. Az anyagcsere típusokról ITT olvashatsz bővebben!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: