Horváth Laura ezüstérmet nyert a Crossfit világbajnokságon!

aug. 06 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Horváth Laura hatalmas meglepetést okozva második helyen végzett az egyik legnépszerűbb modern sportág, a crossfit világbajnokságának számító 2018-as Crossfit Games-en. A vasárnap záródó crossfit-vb-t az egyesült államokbeli Madisonban rendezték. A második helyet szerző 21 éves magyar lány bravúrját fokozza, hogy először vett részt a talán legnagyobb tömegbázissal rendelkező modern sportág nyílt csúcseseményén.

 

Congrats to the fittest women on earth (check out @crossfitgames for pictures of the fittest men and teams too!)! We’ll be doing some of the Games workouts in our box this week so be sure to stop by for an epic workout. If you’re new, click the link in our profile or send us a message to set up your own free intro session. Who knows – maybe you’re the next Tia-Clair Toomey! _____ #crossfitgames #crossfitgames2018 #strongwomenlift #womenofcrossfit #thefittestonearth #crossfit #crossfitsabertooth #crossfitfriends #crossfitcommunity #fitness #crossfitisforeverybody #crossfitstrong #yourestrongerthanyouthink #lifteachotherup #encouragement #justkeepgoing #justkeepswimming #pushyourlimits #totalhealth #liftheavyoftenasineveryday #minnesota #minnesotafitness #minneapolis #minneapolisfitness #northeastminneapolis #friendliestgym

A post shared by CrossFit Sabertooth (@crossfitsabertooth) on

A sokak számára talán kevésbé ismert sportág népszerűségét érzékelteti, hogy a 2018-as Crossfit Games első, nyílt selejtezőkörében megközelítőleg félmillió ember vett részt. A nők egyéni versenyén való részvételt pedig 100 ezernél is többen kísérelték meg kivívni, akik közül aztán csak 40-en lehettek ott Amerikában, köztük Horváth Laura.

A crossfit az USA-ból származik, és egyrészt egy edzésmódszer neve, másrészt az ebből kialakuló sportágé, amit kompetitív fitneszként szoktak definiálni. A kétezres évek elején induló, és azóta hihetetlenül népszerűvé váló sportágban a résztvevők egymásssal versenyezve teljesítik a különböző feladatokból összeállított gyakorlatsorokat, azaz edzéseket. A számos mozgásformát magukba foglaló feladatok súlyemelésből, pliometrikus – azaz robbanékony izomerőre építő – gyakorlatokból, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból állnak, és ezek kreatív, edzésként használatos változataiból. Emellett a gyakorlatok közt az olyan alapmozgások is szerepelnek, mint az úszás, a futás, az evezés vagy a biciklizés.

A crossfit nyílt sportág, azaz a hagyományos egyesületek helyett a regisztrált edzőtermek jelentik a sportág központjait, ezekből 13 ezernél is több van a világban. Horváth Laura a pesti Crossfit B’Brosban készül, edzéseit tavaly óta a kanadai Micelle Letendre vezeti.

Mivel a Crossfit Games-re bárki nevezhet, így a selejtezők első, nyíltnak nevezett fordulójában februártól márciusig 5 héten át világszerte több százezren végzik el ugyanazt a hetente változó feladatsort, a maguk által választott helyszínen, feltétel persze, hogy ellenőrizhető körülmények között történjen a dolog, és az eredmények rögzítése hitelesíthető legyen (például videófelvétellel).

Éppen ezért már az is szenzációs eredménynek számított, hogy Horváth Laura 2018 májusában a sportág történetének második magyar crossfiteseként, a nők közül pedig elsőként kvalifikálta magát az augusztus 1-5 között rendezett 2018-as Crossfit Games-re, miután a nyílt fordulót követően a regionális európai selejtező döntőjében második lett. A vb történetének első magyar résztvevője Kovács László “Lacee” volt, a ceglédi sportoló 2013-ban a regionális torna győzteseként vehetett részt az eseményen, és a 15. helyen végzett.

Amikor Horváth kijutott a vb-re, sokan talán az eufóriának tudták be a nagyra törő célkitűzéseket.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: