Táplálkozás

Étkezéssel a felfázás ellen! Erre figyelj, hogy megelőzd a hólyaghurutot!

Woman using hot water bottle for her stomach pain

Mivel betegítheted meg magad?

Vannak természetesen olyan élelmiszerek is, amelyek rendszeresen és sokat fogyasztva, hajlamosabbá tehetnek a felfázás kialakulására. Emellett, már kialakult felfázás esetén kifejezetten kerülendő ezek fogyasztása, ideiglenesen, mert csak súlyosbítják a helyzetet, vizeletet savasító hatásuk miatt:
– cukor és minden cukros étel, beleértve a mézet, szirupokat is; emellett lekvárok, édességek és a rejtett módon, hozzáadott cukrot tartalmazó ételek;
– húsok (főként a vöröshúsok);
– tojás;
– gabonafélék és minden, ami ezekből készül: pékáruk, kenyerek, gabonapelyhek, tésztafélék;
– a sóbevitelt is érdemes csökkenteni ilyenkor

 

Mi a teendő, ha már kialakult a felfázás?

Nem véletlenül mondják, hogy felfázás esetén a napi 3-4 liter gyógytea és víz is kevés szinte. Nekem ilyenkor 3óra alatt fogy el ez a mennyiség, de meg is van a hatása, mert úgy átmosom vele a szervezetemet, hogy el is mulasztom vele a betegséget, így segítve a baktériumok eltávolítását. A klasszikus megoldást a felfázás elleni teák adják, amilyen például a cickafarkfű, medveszőlő levél, mezei zsurló, borsmenta vagy a csalán. Emellett egyél magas víztartalmú, illetve vízhajtó hatású ételeket a beteg időszakban: például zellert, uborkát, retket, paradicsomot és spárgát… Már, ha tudsz. Én erre a pár órára csak inni tudok, étel nem fér a gyomromba. Ezekkel az élelmiszerekkel viszont a mindennapjaidat könnyíted meg, érdemes tehát rendszeresen fogyasztanod magad víztartalmú ételeket a betegség elkerülése érdekében és az egészséges táplálkozás jegyében.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: